НОВОСТИ

Код Гацка пронађени остаци цркве коју је саградила Јелена Лазаревић

05/07/2021

Подручје Херцеговине је прави изазов за археологе. Ових дана стручњаци Музеја Херцеговине наставили су ископавања на локалитету Церница код Гацка. Ту су пронађени остаци једне од цркава које је у овом крају саградила Јелена Лазаревић, кћерка Светог кнеза Лазара и кнегиње Милице.

 

Пронађени остаци једне од цркава које је у овом крају саградила Јелена Лазаревић

Пронађени остаци једне од цркава које је у овом крају саградила Јелена Лазаревић

 

Ископавања у Церници почели су мјештани 2013.године , а од 2018. Музеј Херцеговине у сарадњи са Биолошким факултетом Универзитета у Београду обавља истраживања овог значајног налазишта.

 

Археолошки налази говоре да је ријеч о средњовјековној цркви с крај 14-ог и почетка 15 вијека.

„Ова средњовјековна црква на којој се сада налазимо је обновљена у 16. вијеку јер имамо дијелове средњовјековних надгробнх споменика стећака и поред тих дијелова уочава се камен који је из претходних грађевина кориштен, установили смо и да је гробница призидана гдје је сахрањен кнез Никола Расковић из 1453.“, каже Ивана Грујић, кустос археолог.

Током ископавања средњовјековне цркве, археолози су пронашли и много артефаката који упућују на период из 12 вијека, што указује да је испод ове цркве била још старија сакрална грађевина.

Церница је позната по томе да се у њој налазио српски средњовјековни град Кључ у коме је кратко столовао Растко Немањић, прије него што је отишао из очевог двора на Свету Гору и постао Свети Сава.

Мјештанин Цернице Јован Бајчетић на чију иницијативу је почело истраживање овог локалитета, и данас памти предања која говоре да се у овом мјесту некада налазило шест цркава, које су и сада закопане.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести