НОВОСТИ

Комеморација Србима убијеним у Глини

29/07/2021

Антифашистичка лига Хрватске и Српско народно вијеће /СНВ/ организују данас у Глини комеморацију поводом 80 година од усташког злочина у љето 1941. године, у православној цркви Рођења пресвете Богородице у овом мјесту.

 

данас у Глини комеморацију поводом 80 година од усташког злочина

Данас у Глини комеморацију поводом 80 година од усташког злочина у љето 1941. године

 

Масовна усташка ликвидација Срба цивила почела је у ноћи између 29. и 30. јула и завршена је масовним убиствима у ноћи између 4. и 5. августа.

На комеморацији ће учествовати потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић, а окупљенима ће се обратити предсједник СНВ-а Милорад Пуповац, руководилац Центра за суочавање са прошлошћу Весна Тершелич, начелник опшине Вргинмост и потомак жртава “Покрста” у глинској православној цркви Милан Врга.

Комеморацији ће претходити вјерски обред, којег ће предводити Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим, на мјесту гдје је некада била православна Црква Рођења Пресвете Богородице у Глини, саопштено је из СНВ-а.

Комеморација ће бити одржана на платоу испред некадашњег Спомен-дома у Глини, данас мјесту заборава под називом Хрватски дом, са почетком у 18.00 часова, додаје се у саопштењу.

Извор: Срна

Остале Вијести