НОВОСТИ

Коначно конститутивни у Посавском кантону

19/06/2021

Одборник у Скупштини Посавског кантона у Федерацији БиХ Дамир Иветић рекао је да су усвајањем измјена Устава на сједници кантоналне Владе Срби коначно постали конститутиван народ на подручју овог кантона. Иветић је рекао да је на јуче одржаној Сједници Владе Посавског кантона усвојен 21 амандман, од којих се један односи на конститутивност народа.

 

Дамир Иветић

Одборник у Скупштини Посавског кантона у Федерацији БиХ Дамир Иветић

 

“Усвојен је и амандман који гарантује српској дјеци похађање и изучавање матерњег језика и ћириличног писма, као и амандмани који се тичу броја запослених Срба у институцијама којима је оснивач Влада Посавског кантона”, нагласио је Иветић Srbi.

 

Он је додао да ови усвојени амандмани гарантују да у Влади Посавског кантона један министар мора бити из реда српског народа.

 

Према његовим ријечима, усвојене измјене Устава су гарант опстанка Срба на подручју Посавског кантона.

 

“Политика коју води СНСД на подручју Посавине потегла је питање да се Срби на овој територији постану конститутиван народ, што је корак даље, и ја се надам да ће након избора 2022. године Срби у Посавини добити све оно што им је загарантовано Уставом”, рекао је Иветић, који обавља и дужност предсједника Општинског одбора СНСД-а у Оџаку.

 

Иветић је нагласио да учекује да Влада Посавског кантона примијени усвојене измјене и Србима обезбиједи оно што им је Уставом загарантовано.

 

“Према попису становништва из 2013. године, Срба има око 1.200 на подручју Посавине, ја вјерујем да ће тај број бити већи, јер усвајањем измјене Устава Кантона Срби ће напокон добити оно што им припада, што је гарант за опстанак али и повратак на њихова вјековна огњишта”, истакао је Иветић.

 

Промјене одредаба Устава у Посавском кантону наложио је Уставни суд Федерације БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести