НОВОСТИ

Коначно реакција из Србије на откриће удружења Јадовно 1941. из Бањалуке

11/08/2021

Посмртни остаци Срба тајно се ископавају из стотина крашких јама и других стратишта у Херцеговини, Лици, на Кордуну и другим подрујима, а потом спаљују на депонијама као отпад, тврди предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

 

Посмртни остаци Срба тајно се ископавају

Посмртни остаци Срба тајно се ископавају

 

 

Након што је Удружење грађана Јадовно 1941. на свом сајту објавило текст предсједника удружења Душана Басташића, услиједила је коначно реакција из Србије. Није баш од државних институција, али је јако битна и општесрпски корисна.

 

Басташић је још 31.07.2021. године, у маниру правог истраживачког новинара, дошао до непобитних доказа, на основу јавних признања самих Хрвата, да се кости Срба побијених у Покољу (Геноциду Независне Државе Хрватске над Србима у Другом свјетском рату) ваде и одвозе у непознатом правцу.
Линта је отишао корак даље и утврдио да се кости српских мученика спаљују.
Линта је истакао да се ово планско уништавање посмртних остатака српских жртава геноцида Независне Државе Хрватске /НДХ/ спроводи под „срамним и лицемјерним изговором бриге за животну средину“.
„У ту сврху хрватска држава ангажује спелеолошка удружења, војску и друге правне субјекте. Претходно је деценијама плански бацано смеће и други отпад у крашке јаме и на тај начин су српске жртве геноцида додатно понижаване, пљуване и вријеђане, као и њихови потомци“, навео је Линта у саопштењу.

Он је оцијенио да је на дјелу проусташка политика потпуног затирања трагова почињеног геноцида над српским народом с циљем рехабилитације злогласне НДХ и усташких монструма.

Линта је још једном затражио да Србија оснује Меморијални центар српских жртава геноцида НДХ.
Тај центар би, како је објаснио, организовано и системски радио на прикупљању докумената, података и грађе о почињеном геноциду, а наставио би и попис српских жртава геноцида и упознавао домаћу и инострану јавност о почињеном геноциду.
„Посебан задатак Меморијалног центра, у сарадњи са надлежним органима Србије, био би да инсистира код Владе Хрватске да се истраже све крашке јаме и друга српска стратишта и утврди пуна истина“, навео је Линта.
Он је прецизирао да то значи да се ексхумирају посмртни остаци Срба, да се изврши идентификација гдје год је то могуће и да се достојанствено сахране.
„Потребно је инсистирати да се обиљеже сва српска стратишта подизањем споменика и спомен-плоча. Без суочавања хрватског народа са усташком и геноцидном прошлошћу нису могући добри односи“, закључио је Линта.

 

Извор: Српска историја

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести