НОВОСТИ

Ко не смије да вам буде кум? Према старим вјеровањима ове особе не треба узимати за кумове: Црква ЈАСНО ИСТАКЛА ШТА СЕ МОРА ПОШТОВАТИ!

28/10/2022

Крштење дјеце је први његов корак на путу ка Богу, а сам обред је светао празник за цијелу породицу! Да би се сакрамент одвијао по свим канонима, посебна пажња се мора посветити избору кумова за бебу!

 

 

Сматра се да су кумови анђели у свијету који су позвани да помогну малој особи да започне духовни живот, који ће га цијелог живота штитити од искушења. Избор кумова утиче на будућност дјетета, узмите то у обзир.

Тајна крштења дјетета се обавља једном. Ни у ком случају дјете се не смије поново крстити, шта год да се деси! Црква други пут забрањује овај свети обред. Какве кумове родитељи изаберу дјетету, такви ће остати за живота.

 

Које особе нам не могу никако бити кумови?

Не можете узети дјевојку млађу од 14 година за куму, а дјечака до 15 година за кума. Тек послије овог узраста човјек се може бавити духовним образовањем, сматра црква.

Такође, никако не би требало узимати за кумове монаха и монахињу, нити особе са менталним обољењима. Осим тога, ни родитељи дјетета не могу бити кумови.

 

Кумови за вјенчање

У народу се вјерује да је немогуће узети неудату жену за куму дјевојци, а неожењеног мушкарца за кума момку. Још једно сујеверје је о трудницама које не треба узимати за куме.

Међутим, према ставу цркве најважније је да особа коју изаберете за кума вашем дјетету или за вјенчање буде добра особа, све остале ствари су мање важне!

Шта је несебична љубав, како препознати границе између добра и зла, шта је вјера, савјест, стрпљење и милосрђе: о свему томе духовни родитељи треба да говоре кумчету. Ово је њихов главни поклон, наводи Курир!

Тешко је разумијети и прихватити такву изјаву, јер је уобичајено да у кућу кумчета доносимо новац, играчке, беспослено проводимо вријеме са дјететом. Сјајно је, наравно! Али многи људи заборављају да су кумови првенствено духовни ментори.

Младој, незрелој души је јако тешко да се снађе у потпуно новом свијету за њега! Да не бисте погријешили у младости, да бисте постали успешна одрасла особа и да се касније не би кајали, потребно је да добијете достојно духовно и морално образовање у детињству.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести