НОВОСТИ

КО ЈЕ НАРУЧИО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ 1944? Савезничке бомбе по Србији оставиле пустош и велике жртве

31/08/2021

Савезничко бомбардовање Србије је иза себе оставило пустош и велике жртве. Наравно, када се све завршило поставило се питање: ко је то наручио?

 

Савезничко бомбардовање Србије

Савезничко бомбардовање Србије

Јосип Броз Тито или Дража Михаиловић? Генерал Михаиловић је током рата више пута тражио од Савезника да бомбардују циљеве у Југославији, чак је тражио и напад на Београд, али је исто тако од Савезника тражио да што је могуће више смање цивилне жртве. Михаиловић је такође тражио бомбардовање Софије и Загреба као вид одмазде због злочина над Србима.

Михаиловић је углавном тражио бомбардовање чисто војних циљева. Савезничку ваздухопловну акцију је тражила и влада у егзилу, а доставили су и листу конкретних циљева.

Влада је тврдила да би Савезничка акција показала да Њемци нису неуништиви, а такође су тврдили да би Савезничко бомбардовање подигло морал народа и ојачало Михаиловићев положај. Након што није успио ништа да добије од Британаца, генерал Михаиловић се у августу 1943. обратио Американцима. Када је бомбардовање евентуално почело, и влада и ЈВуО су се надали да је бомбардовање само предигра за велико искрцавање Савезника. Међутим, врло брзо се сазнало за велике цивилне жртве. Потпуковник Младен Жујовић је 17.4.1944. послао телеграм влади у Лондон у којем је тражио да се упути протест због бомбардовања. Југословенски војни изасланик у Вашингтону је 10. маја 1944. послао телеграм у којем је тврдио да је циљеве дао генерал Михаиловић, међутим у истом телеграму говори да Британци тврде да је бомбардовање тражио Тито, пише у публикацији „Историја Срба“.

И заиста, постоји доста доказа који говоре да је Тито био иза бомбардовања.

Прво, бомбардовање је помогло НОП-у, многи су напустили градове и отишли на партизанску територију која је сматрана сигурнијом, што је сигурно ојачало партизански покрет. Имамо ту и телеграм који је Божидар Пурић, министар иностраних дјела владе у егзилу примио у фебруару 1944. у којем се тврди да народ у Југославији сматра да иза бомбардовања стоје комунисти. Постоји и један допис из Анкаре у којем се тврди да је Тито упозорио народ да се спрема велико Савезничко бомбардовање, што указује на то да је био повезан са бомбардовањем.

Да је бомбардовање било везано за комунисте, говори нам и чињеница да су крајем 1944. Савезници бомбардовали и саме четнике.

Њемачка пропаганда је бомбардовање одмах свалила на партизане, али у овом случају њихова пропаганда није била заснована на лажима. Сами Њемци су заиста мислили да је иза бомбардовања Тито, па су се зато шириле приче како се Тито захвалио Савезницима за бомбардовање Београда. Има ту још доказа који указују да је иза бомбардовања 1944. стајао НОП (рецимо бомбардовање Лесковца је одрађено у координацији са партизанским вођством), али бомбардовање Југославије је тражила и она друга страна у братоубилачком рату.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести