НОВОСТИ

Краљица Драга Обреновић добија улицу у Београду

21/10/2021

Комисија за споменике и називе тргова и улица прихватила је приједлог новинарке Оливере Милетовић и замјеника градоначелника Београда Горана Весића да једна од новоформираних улица у оквиру пројекта Београд на води добије име по краљици Драги Обреновић.

 

Краљица Драга

 

Одборници Скупштине Града Београда размотриће ову иницијативу на сједници која се одржава у понедјељак, 25. октобра, и донијеће одлуку о именовању улице, саопштио је градски Секретаријат за информисање, пренио је Танјуг.

У образложењу приједлога, Милетовић и Весић навели су да је Драга Обреновић била прва Српкиња која је била краљица послије Косовске битке.

Када су атентатори у ноћи између 28. и 29. маја 1903. године упали у двор, краљица Драга је стала испред краља Александра покушавајући пред убицама да га заштити, а убијена је са 18 метака. Њен супруг, краљ Александар, упуцан је са 30 куршума. Завјереници су њихова тијела оскрнавили потом сабљама, подсјећа се.

 

Стицајем несрећних околности и свега што се догодило послије њихове смрти, као и жељом оних који су учествовали у убиству да оправдају тај злочин, краљица Драга је једина српска краљица која нема улицу у Београду, што је велика историјска неправда, наводи се у саопштењу.

 

Драга Обреновић покренула је акцију за помоћ српском светогорском манастиру Хиландар. Враћени су дугови манастира који је, попут манастира Зограф, могао да постане бугарски. Краљ Александар је 1896. године посјетио манастир, а почетком 20. вијека Србија је, први пут у историји, законски уредила помоћ манастиру Хиландар због чега се, како се додаје, и данас име краљице Драге са поштовањем помиње у Хиландару.

Име краљице Драге Обреновић добиће улица која се тренутно формира у оквиру пројекта Београд на води, а чији почетак ће бити мало иза старе Железничке станице чији први путници су били краљ Милан Обреновић, краљица Наталија Обреновић и престолонасљедник Александар Обреновић.

Улица наставља ка обали Саве и завршава се између савремених стамбених и угоститељских комплекса зграда који постају симбол модернијег и развијенијег Београда.

Ова улица симболично везује еру из које је потекао краљевски пар Обреновића и савремени Београд, одајући пошту не само краљици Драги Обреновић већ и самој историји наше престонице.

Остале Вијести