НОВОСТИ

“Краљица Елизабета има немањићке крви” Историчар Дејан Ристић тврди: Ево гдје се сада може наћи крв српске краљевске лозе

04/10/2022

Директна лоза Немањића угасила се у 14. вијеку смрћу цара Уроша, а по женској линији њихови наследници су, између осталог, и краљевска породица Винџор у Енглеској, каже историчар Дејан Ристић.

 

Краљица Елизабета има немањићке крви

Краљица Елизабета

 

– Потомака Немањића нема у Србији. Династија Немањића завршава се с царем Стефаном Урошем Петим, који је умро 1371. без потомака. Директна лоза се угасила крајем 14. вијека и у Србији нема директних нити индиректних потомака – каже Ристић и додаје: “Немањиће треба тражити у породици Винџор у Великој Британији и међу Романовима, али и у Турској. Принцезе из породице Немањић су се удавале за стране владаре, па и краљица Елизабета има немањићке крви”.

Ристић наглашава да се крв предака вратила у Србију преко Енглеза: “Ген је стигао преко Карађорђевића и краљице Марије, која је унука британске краљице Викторије. То је више симболика него реална прича. Везе с Немањићима су само индиректне,” закључује Ристић.

У Србији су написане многе књиге о породицама Ђоковић, Црнчевић, Никшић, Богуновић, Зуровац, Зуровић, Цвјетичанин, Миљуш, Шкундрић, Ковачевић, Грмуша, које наводно воде поријекло од Немањића, некад по женској, некад по мушкој линији. Озбиљни историчари згражавају се над оваквим писанијама. А генетичари тврде да је вјероватноћа да се на основу упоређивања земних остатака владара из немањићке лозе и потенцијалног потомка пронађе веза „огромних“ 0,00000009 процената.

Бојан Миљковић, научни савјетник у Византолошком институту, 2014. године за “Новости” је рекао да се не може доказати ни да је неко немањичке крви по женској линији: “Нисмо ми Јевреји да вучемо линију по мајци! О вези кнегиње Милице са породицом Немањић писано је у каснијим љетописима, вјероватно да би се одржао континуитет српске државе. Чак и да је тако, лоза Лазаревића завршава се 1427. године, смрћу деспота Стефана, који је, такође, умро без потомака”.

– У генеологији потомци женске дјеце се не биљеже. То није рађено ни у 14. вијеку. Јер, дјеца више нису потомци њене породице, већ оне у коју је отишла. Чак и да је кнегиња Милица поријеклом од Немањића, ово крвно сродство по женској линији је прекинуто у доба Ђорђа Бранковића, значи у 15. вијеку. Многи су се издавали за потомке Немањића, али нико то није доказао. Права истина о Немањићима налази се у „Родословним таблицама“ познатог историчара Симе Ћирковића, тврди академик Јованка Калић.

Ипак, уколико неко пожели да сазна да ли вуче гене из женске линије лозе Немањића, могао би да добије одговоре уз дозволу цркве. Наиме, како тврди универзитетски професор Оливер Стојковић, шеф лабораторије у Институту за судску медицину, свако ко жели могао би да упореди свој генетски материјал са земним остацима Стефана Дечанског, који се чувају у Дечанима или краља Милутина.

– Због специфичног начина наслијеђивања различитих дијелова генетичког материјала, за ову сврху користе се или анализе митохондријске ДНК, којом се утврђује сродство по непрекинутој женској линији или анализе хромозома Y, којом се утврђује сродство по непрекинутој мушкој линији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести