НОВОСТИ

Кривично да одговарају живи људи чија су имена уклесана у Поточарима

22/06/2021

Удружење грађана “Источна алтернатива” покренуће иницијативу да кривично одговарају сви они који су преживјели наводни геноцид у Сребреници, а имена су им уклесана на обиљежје у Поточарима иако су још живи, али остварују права по основу лажне погибије, рекао је данас предсједник овог удружења Војин Павловић.

 

 "Источна алтернатива"

Удружење грађана “Источна алтернатива”

 

Павловић је истакао да су у Меморијалном центру већином сахрањени бошњачки војници који су страдали у нападима на српска села око Сребренице и Братунца од 1992. до 1995. године чинећи огромне злочине, а воде се као жртве из јула 1995. године.

 

Као примјер Павловић је навео чињеницу да је у Поточарима укопан Суљо Суљагић, отац директора тог центра Емира Суљагића, иако је он умро у децембру 1992. године од посљедица рањавања при нападу на сусједно братуначко српско село Бјеловац, а таквих је стотине укопано у највеће војничко гробље у БиХ.

“Ту има велики број укопаних цивила умрлих након рата, али и жртава унутрашњих међумуслиманских сукоба и (Насер) Орићевих ликвидација припадника властитог народа због неприхватања његове тортуре, уцјена и других неслагања, али и ради преузимања свих новчаних токова и шверца који је цвјетао у Сребреници у току рата”, навео је Павловић.

Павловић очекује од званичника и правосуђа БиХ, као и представника међународних организација да се укључе у рјешавање овог проблема “јер је у питању организована превара и злоупотреба жртава односно оркестриране криминалне радње усмјерене против Републике Српске, али и БиХ, те изношење неистина које негативно утичу на односе, али и наносе политичку и економску штету”.

Он је нагласио да Меморијални центар у Поточарима треба назвати правим именом и прогласити га симболом лажи и обмана.

Павловић је најавио да ће “Источна алтернатива” и ове године 11. јула обиљежити дан ослобођења Сребренице под слоганом “Живјела Криваја”.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести