НОВОСТИ

Кривокапић: Цетињски манастир је мјесто митрополита

25/08/2021

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је данас да право избора мјеста устоличења митрополита црногорско-приморског није у надлежности ни Владе, ни парламента ни Савјета за одбрану и безбједност, већ Митрополије и истакао да црквени великодостојници знају да је Цетињски манастир мјесто митрополита, те да стога не види разлог зашто би се та церемонија одржала у Подгорици.

 

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић

 

Кривокапић је то рекао коментаришући изјаву предсједника скупштинског Одбора за безбједности из ДФ-а Милана Кнежевића, да ће се у наредним данима одлучити хоће ли устоличење митрополита Јоаникија бити у Подгорици или на Цетињу, као и да би о томе требало да одлучује и Савјет чији је члан, осим премијера и предсједника парламента и предсједник државе.

„Црквени великодостојници знају да је Цетињски манастир мјесто митрополита. Зашто би сад неко ишао у Подгорицу? Ако би ишао у Подгорицу, сутра би требало да иде можда ван Црне Горе“, рекао је Кривокапић током посјети Никшићу, пренијеле су подгоричке Вијести.

Оцијенио је да је проблем у вези са устоличењем митрополита добио непожељне тенденције.

Ријеч је, како је рекао, о једном од већих догађаја у Црној Гори, и у овом тренутку постоје три ризика – безбједносни, епидемиолошки и ризик потенцијаланих изненађења који је специфичан за Црну Гору.

Додао је да ће пратити ситуацију и сходно њој бити одговорни према сваком грађанину Црне Горе, али и да испоштују обавезу по Уставу – да је право слободе вјероисповијести свима загарантовано и да је устоличење чин који је планиран дужи временски период, као и да протести, уколико их буде, буду под истим условима који важе за све.

„Очекујемо да ћемо наредних дана имати потпуније информације и сходно томе донијети најбољу и најоптималнију одлуку која буде у корист свих грађана“, рекао је Кривокапић.

Додао је и да устоличење митрополита није проблем Црне Горе, већ оних који желе да још једном, недемократским средствима можда поврате власт да би сачували позиције које су имали и капитал који су стекли.

„Наравно ту су укључене и организоване криминалне групе којима су пипци шверца овога пута једним дијелом ускраћени. То су разлози“, рекао је премијер.

Чуди га, каже, што вјерски поглавари других вјерских заједница у Црној Гори не реагују онако како треба да реагују и искажу свој став по овом питању.

„Дешавало се устоличење и бискупа и надбискупа па то није представљало проблем“, навео је Кривокапић.

Извор: Танјуг

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести