НОВОСТИ

Купрес: Храм често на мети вандала, малобројни Срби забринути

09/08/2021

У ноћи између 4. и 5. августа на Храму Благовештења Пресвете Богородице у засеоку Кудиљи, село Вуковско у општини Купрес, непознати починиоци полупали су стакла и у црквеном дворишту уништили споменик православног свештеника, који је сахрањен 1877. године. Ово није први пут да је ова православна богомоља девастирана. Малобројни Срби повратници сматрају да је ово још једна порука да нису добро дошли.

 

Храм Благовештења Пресвете Богородице

Храм Благовештења Пресвете Богородице

 

Село Вуковско пусто је и након 26 година од рата. Милан Баришић повремено дође на своје пријератно огњиште. Поломљена стакла на цркви и срушен споменик за њега је јасна порука Србима да нису добро дошли у родни крај.

„Ако држава не помаже финансијски повратак нека нас бар заштити да можемо својим радом и својим средствима да опстанемо овдје. Овдје очито некоме одговара да нема Срба“, каже Баришић.

Уочи обиљежавања страдања српског народа, 2017. и 2019. године, десили су се исти немили догађаји, прича свештеник Марко Ђурић. И ове године стакла су полупана уочи црквено-народног сабора који на Пантелиндан окупи велики број православног народа.

„Дефинитивно је јасно да ово није учињено због материјалне користи, јер тога овдје нема. Ово је порука… Волио БиХ да није, али очигледно јесте, јер нам тако поручују да Срби нису добро дошли на овај дио. Три пута се ова црква нашла на мети вандала, прошли пут је можда било и најгоре када су ушли и све што је било унутра срушили и иживљавали се на тим црквеним стварима. Волио бих да институције раде свој посао“, истиче свештеник Ђурић.

Срби који обилазе родни крај и село Вуковско кажу да са комшијама Хрватима никада нису имали проблема.

Село Вуковско је напуштено и у околини храма нема становника. Прије рата овдје су живјели бројни Срби, али се послије рата ријетко ко вратио.

Данашња слика села Вуковско прилично је туробна, након што су га Срби присилно напустили у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату. Муслиманска и хрватска војска, из околних општина Бугојна и Купреса, уништиле су га, запалиле и опљачкале.

Храм Благовештења Пресвете Богородице, који је саграђен 1863. године, најстарији је сакрални објекат на Купрешкој висоравни. Проглашен је спомеником културе и ускоро би требало да буде реновиран. Једина је црква на Купрешкој висоравни која није срушена до темеља у протеклом рату.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести