НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Кључна битка за Србију: „ОВК” претворили у пепео

31/05/2021

Битка на Паштрику, планини на граници Србије и Албаније, била је уз Кошаре кључна за заустављање копненог напада на Србију 1999. године. Позната и као операција “Стрела” ова битка трајала је од 26. маја до 10. јуна.

 

Битка на Паштрику

Битка на Паштрику

 

Током те двије недјеље, такозвана Ослободилачка војска Косова (ОВК), потпомогнута снагама албанске војске и НАТО, нападала је пограничне јединице Војске Југославије како би ослободила пут за пролазак терориста на подручје Косова и Метохије.

 

Српски телеграф дошао је у посјед званичном документу УС “Ер форса” о бомбардовању 1999. Према тврдњама званичника у Вашингтону, истакнуто је да је југословенска артиљерија показала да је способна за велике војне акције, упркос тврдњама НАТО да након скоро 70 дана бомбардовања “трупе пате од несташице горива, губитка опреме и пада морала”.

 

Амерички обавештајци пренели су да је офанзива почела из албанског села Круми, с упадом диверзантних побуњеника у близини источно од Клине.

 

У само једном или два дана српске снаге су ослабиле побуњенике тако што су герилце затвориле и изоловале на горњим падинама планине Паштрик. Док је бомбардовање ослабило југословенске снаге, они су брзо кренули да граде три привремена моста преко ријеке Бели Дрим и добили су наређења да пуцају на све што се кретало. Након неколико дана тешке артиљеријске и минобацачке ватре на планини Паштрик, ОВК је била “претворена у пепео ” – рекао је један од америчких обавештајаца.

 

Он је објаснио и да је југословенску војску тешко протјерати када се стационира на одређени део територије.

 

„Тада југословенска војска уноси своје тенкове и артиљерију, којој је тешко супротставити се”, стоји у извештају америчких обавештајаца. Ове тврдње поткрепио је и званични документ УС “Ер форса”.

„Упркос више од 250 летова НАТО авиона дневно, операција “Стрела” није дуго трајала, заглибила је послије само три дана”, потврдили су званичници Вашингтона.

 

Уз све ово треба додати да је покушај копненог пробоја на територију Србије покушан непосредно док су трајали разговори о примирју.

„Претпоставља се да су НАТО и шиптарски терористи тиме вероватно хтјели да постигну неки војнички успјех или да се постигне боља преговарачка позиција, али и да би се ОВК промовисала као некаква сила” прокоментарисао је генерал Божидар Делић, који је командовао одбраном Паштрика, наводи портал република.рс.

 

У бројкама битка на Паштрку овако изгледа:

 

– 16 дана трајала је битка, од 26. маја до 10. јуна

– 30.000 терориста ОВК, војника НАТО и албанске војске учествовало у нападу

– 400 српских бораца бранило је Паштрик

– 150 километара државне границе чувало је око 14.000 српских војника

– 26 српских војника је страдало

– 453 терориста ОВК је погинуло

-9. јуна 1999. потписан је Кумановски споразум, а 10 дана касније са КиМ се повукла Војска Југославије

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести