НОВОСТИ

Линта: Сраман однос власти Бихаћа према Гаравицама

04/09/2021

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта указао је на сраман однос градске власти у Бихаћу да на Гаравицама, једном од највећих и најмонструознијих српских стратишта у НДХ, гради спортско- рекреативну зону на којој се одржавају мотоциклистичке трке и снимају музички спотови.

 

Сраман однос власти Бихаћа према Гаравицама

Сраман однос власти Бихаћа према Гаравицама

 

Линта је нагласио да је то само један од бројних доказа да власти у Федерацији БиХ понижавају, умањују и негирају српске жртве геноцида из времена Другог свјетског рата.

“То јасно показује да се хрватски и муслимански народ није суочио са својом мрачном прошлошћу и да нема искрене спремности да буде признат почињени геноцид над српским народом у НДХ”, рекао је Линта.

Он сматра да Србија и Република Српска у Гаравицама треба да заједнички уреде запуштено Спомен-подручје, подигну нови споменик и изграде православну цркву у помен српским жртвама геноцида, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је подсјетио да је у Гаравицама током јула и августа 1941. године убијено више од 14.000 невиних српских цивила и мањи број Рома и Јевреја са подручја бихаћког среза и околних мјеста Лике и Кордуна, а да је то стратиште због комунистичке политике лажног братства и јединства деценијама било заборављено.

“Један од доказа јесте и Меморијални парк који је саграђен 1981. године. Парк је сачињен од 15 безличних камених стубова који апсолутно нису свједочили о масовном страдању српских цивила, нити су била уписана њихова имена и основни подаци, а трагична је чињеница да је први парастос српским жртвама геноцида у Гаравицама служен тек крајем 1991. Године”, напоменуо је Линта.

У спомен-подручју Гаравице код Бихаћа данас се обиљежава 80 година од страдања Срба, жртава усташког злочина у том мјесту 1941. године.

Остале Вијести