НОВОСТИ

Линта: Срамно обраћање Медведа доказује да је Хрватска проусташка држава

24/08/2021

Хрватска је проусташка држава, а потврда за то је данашње срамно и антицивилизацијско обраћање јавности потпредсједника хрватске Владе и министра хрватских ветерана Томе Медведа поводом обиљежавања Европског дана сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима, поручио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

 

 

Подсјетивши на Медведове ријечи да представници Владе Хрватске обилазе “само стратишта, жртава комунистичког режима”, Линта је указао да Медведу није пало на памет да обиђе ниједно од многобројних стратишта српског народа у злогласној Независној Држави Хрватској /НДХ/, нити да од локалне власти у Глини затражи да скандалозни назив Хрватски дом на мјесту више од 1.500 покланих Срба преименује у Спомен музеј геноцида над Србима на Кордуну и Банији.

„Медвед је јасно рекао да Влада Хрватске неће законски забранити употребу усташког поздрава “За дом спремни”, већ су, према њему, довољне лицемјерне препоруке Савјета за суочавање са прошлошћу из 2018. године, по којима срамни поздрав могу користити бивши припадници хрватске војске приликом разних комеморација, чиме се у суштини додатно легализује и дозвољава усташтво“, навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да је Медвед послије одавања почасти “жртвама комунистичког режима” на загребачком гробљу Мирогој отишао у Госпић, гдје је присуствовао комеморацији и сахрани 102 припадника оружаних снага геноцидне НДХ-а, које су наводно убили партизани у априлу 1945. године.

Линта је позвао министра Медведа и хрватску Владу да коначно започну ексхумацију и достојну сахрану посмртних остатака невиних српских цивила које су усташки џелати убијали ножевима, маљевима и на друге начине и бацали их у јаме.

Он је подсјетио да је историчар Ђуро Затезало у потресној књизи “Радио сам свој сељачки и ковачки посао” навео основне податке за 121 јаму и 216 масовних стратишта – гробница српског народа на Кордуну, Банији и Лици током током постојања злогласне НДХ-а.

Извор: Срна

Остале Вијести