НОВОСТИ

Линта: Тужилаштво Србије да процесуира налогодавце и починиоце

31/10/2021

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починилаца свирепих злочина над Србима током и послије злочиначке акције хрватске паравојске “Откос”, која је почела прије три деценије, са циљем етничког чишћења Срба са подручју источне Билогоре у троуглу који чине Бјеловар, Дарувар и Вировитица.

 

Миодраг Линта

 

Линта је подсјетио да је прије и током злочиначке акције “Откос”, започете 31. октобра 1991. године, убијен 41 цивил и 23 припадника Територијалне одбране, а да је са тог подручја протјерано 4.000 Срба.

– Готово сви цивили су свирепо убијени клањем или ватреним оружјем након пребијања и мучења, а неколицина су спаљени послије извршеног злочина. Међу страдалим војницима и цивилима осим Срба, било је Хрвата, Мађара и осталих поријеклом из мјешовитих бракова – рекао је Линта и указао да се још трага за посмртним остацима 15 жртава.

Он је навео да су послије завршетка “Откоса” ликвидирани преостали Срби и услиједило планско пљачкање, паљење и минирање српских кућа и православних цркава у Растовцу и Доњој Рашеници које су саграђене крајем 17. и почетком 18. вијека, саопштио је Савез Срба из региона.

Линта је указао да је за злочине и источној Билогори одговарао само Вељко Марић кога је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због убиства једног српског цивила.

– Српско Тужилаштво је отворило истрагу протв Марића за ликвидацију још двојице Срба и мучење једног српског цивила. Нажалост, Марић је у јуну 2105. године изручен Хрватској на издржавање казне гдје има статус хероја због суђења у Србији. Хрватска није наставила кривични поступак против Марића за убиство још двојице Срба, већ га је пустила на условну слободу – прецизирао је Линта.

Он је поручио да је крајње вријеме да Тужилаштво Србије за ратне злочине процесуира бројне злочине над српским народом.

– То је један од начина да се разобличава брутална лаж и измишљотина да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати и Бошњаци тобоже ослободиоци и жртве – каже Линта.

Остале Вијести