НОВОСТИ

ЛОПТУ ЗАМИЈЕНИЛИ ПУШКАМА, ПА ДАЛИ ЖИВОТ ЗА ОТАЏБИНУ!

19/08/2021

ЦИЈЕЛИ фудбалски тим ДАО ЖИВОТ за Републику Српску

 

ЦИЈЕЛИ фудбалски тим ДАО ЖИВОТ за Републику Српску

ЦИЈЕЛИ фудбалски тим ДАО ЖИВОТ за Републику Српску

 

Широј јавности је непозната чињеница да је цијели један фудбалски тим из Подновља код Добоја, положио живот за Републику Српску и српски народ. Ријеч је о Фудбалском клубу Полет. Погинуло је чак дванаест играча током рата 1992-1995. За њихову жртву данас готово да нико и не зна.

 

  • Почетак рата је био и нека врста мобилизације за фудбалере. Када је српски народ био угрожен, они су лопту замијенили пушком. Чекао их је најважнији меч, у којем је улог био много већи од три бода. Сви су се укључили у борбу, и велики број их је изгинуо бранећи вјеру и отаџбину – каже Јово Вукељић, тренер ФК Полета.

Нажалост, с почетком ратних дејстава дошло је до првих жртава, и тај крвави низ није стао до краја рата. Један по један, дванаесторица фудбалера положила су живот на бранику отаџбине.

  • Први је страдао, 1992. године, Небојша Грабовац (28), играч средине терена, неожењен. Исте године погинули су и Драган Босић (24), играч одбране, неожењен, па Славко Вукмировић (25), лијеви бек, отац једног дјетета, Драган Радуловић (27), играч одбране, Милош Нарић (29), играч одбране, отац двоје дјеце која данас играју у истом клубу… Шести играч који је изгубио живот 1992. је Драган Максимовић (23), нападач, отац једног дјетета, потом Слободан Нарић (23), играч одбране, и Ђоко Нарић (31), такође одбрамбени играч, отац двоје дјеце – испричао је Вукељић.

 

Фудбалери Полета гинули су у рату и 1994. године.

 

  • Свој живот за Републику Српску дали су и Славко Грабовац (22), десни бек, отац једног дјетета, па Синиша Шапорац (25), играч средине терена, чије дијете се родило мјесец дана послије његове погибије. Здравко Нарић, у тиму одбрамбени играч, неожењен, нестао је у бици на Возући 1994. године, и његове кости још нису пронађене. Дванаести играч Полета који је дао живот за родну груду је Зоран Томушиловић (27), отац двоје дјеце. Као командир интервентне јединице „Вучијачки орлови“, погинуо је од муслиманске руке – по завршетку рата. Убијен је у Модричи 1996. године – завршава тужни „именик“ Јово Вукељић.

 

Осим спомен-плоче на просторијама клуба, нажалост, ништа друго не подсјећа на херојство ових младића, од којих је најстарији имао 31, а најмлађи само 22 године. Ова прича о јунаштву Полетових фудбалера остала би непозната широј јавности да се за њу није заинтересовало Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске.

 

  • Само у оквиру бригаде, животе за Републику Српску дало је више од 250 њених припадника. Послије рата, услијед разних узрока, а највише посттрауматског синдрома, настрадало је 50 припадника Гарде.

Подсјетимо, Прва гардијска моторизована бригада Главног штаба Војске Републике Српске је војна формација о којој јавност мало зна. Њен основни задатак је био да штити Главни штаб и високе официре ВРС. По завршетку рата ова елитна јединица полако пада у заборав.

 

НАЈДЕЛИКАТНИЈИ ЗАДАЦИ – НАЈМЛАЂИМА

 

Једна од специфичности Гарде био је просјек година старости њених припадника. Без обзира на то што су овој јединици били повјерени најделикатнији задаци, војници који су је чинили били су једва пунољетни.

  • Прва гардијска бригада ГШ ВРС и 65. заштитни моторизовани пук биле су једине војне формације ВРС чија попуна је вршена претежно од регрута, односно војника на редовном служењу војне обавезе. Јасно је да можемо само наслутити колико су ове јединице, као најмлађе по свом саставу, задужиле Републику Српску и српски народ –казао је члан Предсједништва Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске Мијодраг Иванић.

 

ГЕНЕРАЛ „НАРЕДИО“ ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ

 

План Удружења Прве гардијске моторизоване вригаде ГШ ВРС је да оствари сарадњу са другим сличним патриотским организацијама, у циљу промовисања сјећања на ратну историју српског народа са обје стране Дрине.

 

  • Генерал Младић је „издао наредбу“ Удружењу гардиста, да се на Гвозном пољу, од камена са Трескавице, сагради црквица са спомеником безименом гардисти и да се на то мјесто постави чесма. Позивамо све војнике и официре, чланове њихових породица, да се учлане у Удружење и тако допринесу очувању сјећања на ову војну формацију, али и цјелокупну борбу српског народа – каже Мијодраг Иванић.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести