НОВОСТИ

Марш „Стазом егзодуса“ 10. септембра

02/09/2021

Марш “Стазом егзодуса”, у оквиру обиљежавања 26 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, биће одржан 10. септембра у организацији Завичајно удружење Завидовићана из Добоја.

 

Марш „Стазом егзодуса“ 10. септембра

Марш „Стазом егзодуса“ 10. септембра

 

Предсједник овог удружења Зоран Благојевић рекао је Срни да ће због епидемије вируса корона бити ограничен број учесника овогодишњег марша, са којег ће 14. пут бити указано на страдања и звјерске злочине над Србима и бити послата порука да се и даље трага за тијелима 129 нестала борца и цивила, те да се злочинци морају казнити.

Према његовим ријечима, марш “Стазама егзодуса” почеће у 7.30 часова у Тумарама на Озрену.

Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи.

Он је појаснио да је ријеч о “камионском путу”, који иде правцем Бријесница Горња, Кврга, Малчићи, Боровци, Лозна, Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

“Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци”, навео је Благојевић.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста, подигнутих у знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Благојевић је подсјетио да су Срби из Возуће протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ, која је у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага, носила називе “Ураган 95”, “Фарз 95” и “Бадр ал Босна”.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”, те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и припадницима пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

“Марш стазама егзодуса”, је и подсјећање на егзодус и окончање етничког чишћења Срба, и то око 22.000 из Зенице, око 2.000 из Жепча, око 11.000 из Завидовића, око 4.000 из Бановића, који су спас до 1995. године потражили у Возући или им је она била транзит за даље.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести