НОВОСТИ

Митрополит Амфилохије и Његош – стубови православног и националног интегрализма (ВИДЕО)

02/11/2021

У Подгорици је синоћ одржана трибина о теми “Утицај Његошевог дјела на митрополита Амфилохија” на којој је истакнуто да су ова двојица великана стубови православног и националног интегрализма.

 

Трибина Утицај Његошевог дјела на митрополита Амфилохија

 

Његово преосвештенство епископ пакрачки и славонски Јован рекао је на трибини, која је одржана у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, да су дјела митрополита Амфилохија, а и Његошева слична по томе што се не ослањају на постојеће форме или било који строго омеђени дискурс.

Владика је подсјетио на остварења Вима Вендерса “Алиса у градовима”, рекавши да је тај филм снимљен седамдесетих година прошлог вијека по сценарију нобеловца Петра Хандкеа и предочава онај контекст у коме је настала збирка која, мање-више, садржи све што је митрополит Амфилохије написао од поезије.

Милорад Дурутовић је на трибини истакао да је ово сусретање наша духовна обавеза, као и да довршимо кров наше духовности.

– Владика Амфилохије и Његош јесу носећи стубови нашег православног и националног интегрализма – нагласио је Дурутовић.

Синиша Јелушић је подсјетио да се ове године обиљежавају два вијека Достојевског, те да није згорега поменути и ово име, чијим дјелима је митрополит Амфилохије био дубоко потресен током студентских дана, али да је вечерашње усмјерење свакако на Његоша, којим је митрополит био потпуно испуњен до посљедњег дана.

Он је нагласио да не може да се говори о утицају Његоша, да то није довољно прецизан термин, јер се овдје ради о једној егзистенцијалној идентификацији.

– У многим случајевима, митрополит постаје сам Његош – рекао је он и додао да се и у самом језику могу пронаћи дубинске аналогије међу њима двојцом.

Јелушић је подсјетио и на митрополитове ријечи да је нама данас Његош битан ништа мање, ако не и више него у прошлости.

– То су ријечи које треба прихватити са највећом озбиљношћу и покушати их промислити. Због тога има смисла питати што је то оно одлучујуће у Његошу за данас чиме се са Његошевим подстреком имао суочити митрополит – рекао је Јелушић и додао да је познато да Његош има пророчко осјећање Косова прије свега, као и свеукупног збивања свога времена.

Трибина је одржана у оквиру манифестације “Дани Митрополита Амфилохија”, која је почела 27. октобра, а одржава се у Подгорици и на Цетињу.

Митрополит Амфилохије преминуо је 30. октобра 2020. године, уочи празника Светог Петра Цетињског. Његови земни остаци сахрањени су 1. новембра у крипти Саборног храма у Подгорици.

Видео погледајте ОВДЈЕ

Остале Вијести