НОВОСТИ

Митрополит Хризостом освештао темеље манастирског конака у Тилави

12/08/2021

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је, поводом крсне славе Цркве Свете Ангелине Српске у Тилави у општини Источно Ново Сарајево, у порти овог храма освештао темеље будућег манастирског конака.

 

Митрополит дабробосански Хризостом

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом

 

Митрополит Хризостом прво је Служио свету архијерејску литургију, уз саслужење бројног свештенства Српске православне цркве, након чега је обављено и ломљење славског колача.

Обраћајући се вјерницима, митрополит Хризостом је рекао да ће на овом мјесту, уз Божију помоћ, ускоро бити манастир који ће бити понос и радост свих Срба Источног Сарајева и свих оних који су заслужили да у својој непосредној близини имају једну такву богомољу.

„Манастир Тилава биће духовно огњиште које ће непрестано гријати својим молитвама и благословом Божијим. У овом предивном селу, у прелијепом кутку земље, подижемо не само овај храм, него и манастир у име Свете Ангелине и славу Божију“, поручио је митрополит дабробосански.

Он је рекао да га радује што су данас освештани темеље будућег конака, те да се нада да ће наредне године и званично бити проглашен манастир Тилава у склопу Храма Свете мајке Ангелине Српске.

„Да би то било учињено морамо сви заједно да се потрудимо, како би што прије ова црква и њена пуноћа била прослављена на начин како то и приличи“, нагласио је митрополити Хризостом.

Владика Хризостом је захвалио пароху новосарајевском протонамјеснику Младену Дробњаку, његовим сарадницима и свим добрим људима који су за неколико година много учинили на изградњи самог храма, упркос томе што је епидемија вируса корона успорила много тога, али и друге неприлике и околности.

„Данас можемо бити и те како задовољни, ово је сасвим друга слика и ми ћемо се заједно потрудити да ова слика буде још љепша и на понос Срба из Источног Сарајева и свих оних који ће долазити овдје и молити се Богу. Овдје правимо олтар молитве, у којем ће и обични људи постајати свет народ“, рекао је митрополит дабробосански Хризостом.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је данашња свечаност још већа и љепша јер су освештани темељи будућег манастирског конака, који ће се налазити уз Храм Свете Ангелине и чинити овај комплекс љепшим и бољим.

„Сваке године овдје се окупи већи број вјерника, и то не само из мјесних заједница Тилава и Топлик, већ из цијелог Источног Новог Сарајева. Надам се да ћемо у наредним година успјети да завршимо изградњу овог храма, али и манастирског конака и да ћемо се овдје сабирати деценијама и вијековима који су пред нама“, поручио је Катић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да манастири као света мјеста свједоче о постојању српског народа на овим просторима кроз вијекове, те да градећи нове Срби граде шансу за бољу будућност.

Темељи Храма Свете Ангелине освештани су 2012. године, а земљиште за градњу даровали су Сава Шкрба и његов стриц Мирко.

Извор: Срна

Остале Вијести