НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Митрополит Хризостом у недјељу служи на Боровцу

30/07/2021

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом у недјељу, 1. августа, служиће Свету архијерејску литургију на откривеним конзервираним и заштићеним остацима ранохришћанске цркве на брду Боровац изнад села Ораховица у сребреничкој општини.

 

Митрополит Хризостом у недјељу служи на Боровцу

Митрополит Хризостом у недјељу служи на Боровцу

 

Протојереј Александар Млађеновић рекао је Срни да ће митрополит Хризостом том приликом освештати црквено звоно које је постављено код остатака откривене богомоље из шестог вијека.

Остаци православне цркве у Ораховици откривени су 2016.године, а тада је, по жељи мјештана, постављен крст на локацији Црквина и приликом рашчишћавања тог локалитета откривени су остаци зидина цркве и још нека артефакта, за коју су археолози утврдили да потиче из шестог или почетка седмог вијека.

Испоставило се да је крст постављен уз сами зид старог црквеног олтара. Касније је тај локалитет истражен, а уз надзор археолога откривени су остаци цркве димензија 13 пута седам метара, који су уређени, конзервирани и наткривени и тај локалитет служиће за одржавање вјерских обреда, али и као туристичка дестинација која говори и присуству православља на овим просторима прије 15 вијекова.

Надстрешница површине 300 метара квадратних изграђена је изнад цијелог археолошког налазишта и штитиће га од климатских утицаја јер је знатно веће површине од откривене црквене апсиде.

Млађеновић је рекао да су општина Сребреница и Министарство просвјете и културе Републике Српске обезбиједили средства за уређење и конзервацију налазишта, а вјерници су обезбиједили грађевински материјал и мобама изградили надстршницу, уз стручни надзор, чиме је овај локалитет претворен у вјерско-културну и туристичку дестинацију, али ће служити и за одржавање наставе у природи и организовање неких породичних славља.

Литургија на Боровцу почеће у 9.00 часова.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести