НОВОСТИ

Митрополит Јоаникије: Митрополија свједочи вјеру, ничије не отима (ВИДЕО)

11/09/2021

Митрополија црногорско-приморска, која је неодвојиви дио Српске православне цркве од њеног оснивања, свједочи вјеру и чува идентитет народа, ничије не отима, нити угрожава било чије право, изјавио је данас Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

 

Митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије

 

Владика Јоаникије је након сусрета са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, рекао да га посебно радује што је код моштију Светог Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве у манастиру Ждребаоник могао да угости Додика.

– Управо ово је мјесто гдје имамо прилику да се сјетимо наших коријена, традиције и свега што је Митрополија црногорско-приморска значила у историји Црне Горе, српског народа и Српске православне цркве – рекао је митрополит.

Истакао је да је Митрополија црногорско-приморска наставила континуитет Пећке патријаршије и да је имала огромну улогу у очувању Српске православне цркве.

 

Видео прилог можете погледати на овом линку

 

– То препознају сви људи који имају имало памети, поштења и образовања да то тако и прихвате, онако како јесте. Ми не желимо да мијењамо историју, ми чувамо коријене, памћење и није ми јасно коме смета историја Црне Горе и Његош? – додао је владика Јоаникије.

Он је истакао да појединим политичарима у данашњој Црној Гори смета Његошева величина и слава Митрополије црногоско-приморске, која је неодвојиви дио Српске православне цркве од њеног оснивања, од Светог Саве до данас.

– Када ово говоримо не желимо да угрожавамо ничија права, не отимамо ничије право, нити имовину, него само свједочимо вјеру и чувамо свој идентитет и своје насљеђе. То се показало понајбоље у вријеме одбране наших светиња када смо имали подршку цијелог православља, укључујући све српске земље, укључујући и Републику Српску гдје су почеле и прве литије подршке и ми то не заборављамо – рекао је митрополит Јоаникије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести