НОВОСТИ

Митрополит Јоаникије: Темељни уговор близу усаглашавања

30/10/2021

Његово високопреосвештентво митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је да се нада да ће доћи до потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве /СПЦ/ и Владе Црне Горе и да је тај документ врло близу коначног усаглашавања.

 

Митрополит Јоаникије

 

– Колико знам, то је врло близу усаглашавања, а наравно требаће да се договори и датум и мјесто потписивања. То је сада на Влади Црне Горе и на Светом архијерејском синоду СПЦ – рекао је митрополит Јоаникије за црногорске медије.

Он је подсјетио да је СПЦ једина црква која нема потписан уговор са државом, те да ово питање обававезује како би све цркве биле доведене у равноправан положај.

– Уопште нисам нестрпљив, нека се он усаглашава ако има још неких проблематичних ствари. Ми смо учинили све што смо могли. Може бити да ће се појавити потреба да се састанемо још који пут и са члановима Светог архијерејског синода кад буде коначна ријеч око тог споразума – рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао да би то био “дуг Владе Црне Горе и СПЦ да се то питање разријеши, односно да се регулише на најбољи могући начин”.

Остале Вијести