НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Митрополија и Епархија уписане у јединствену евиденцију вјерских заједница

11/06/2021

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка уписане су у јединствену евиденцију вјерских заједница у Црној Гори.

 

Црна Гора

Црна Гора

 

Из Митрополије наводе да су, након ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести и Правилника о вођењу евиденције, Министарству правде, људских и мањинских права благовремено поднијели пријаве са доказима за упис у Књигу евидентираних вјерских заједница.

 

Министарство правде је, како се наводи, Митрополији и Епархији издало адекватна увјерења о упису у Јавну евиденцију.

„Митрополија и Епархија су овим чином потврдиле став који је више пута, а посебно током литија за одбрану светиња, саопштаван да ће пријаве за упис у евиденцију предати када из правног система буду уклоњене неуставне и дискриминаторне законске одредбе којим је поништаван њихов раније стечени правни субјективитет у правном поретку Црне Горе“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је овим чином јасно потврђено опредјељење Митрополије и Епархије да, на начин који доликује и приличи цркви, испоштују законске одредбе које су у складу са цивилизацијским достигнућима и међународним стандардима о слободи вјероисповијести у индивидуалном и колективном аспекту.

„Наведеним законским и подзаконским одредбама, као и поступањем Министарства правде, људских и мањинских права, у потпуности је признат и испоштован раније стечени и кроз вијекове безброј пута потврђени правни субјективитет Митрополије и Епархије у Црној Гори“, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести