НОВОСТИ

Митрополија: У светињу се долази са добром намјером

02/09/2021

Митрополија Црногорско-приморска поручила је да су сви људи добре воље увијек добродошли у Цетињски манастир, али да је снимање забрањено и да се у овакву светињу долази са добром намјером.

 

Цетињски манастир

Цетињски манастир

 

Поводом интервенције полиције на Цетињу када је група грађана покушала ући са камерманом у манастир, из Митрополије су истакли да није било ријечи о спречавању групе грађана да уђу у Цетињски манастир, да су то неистине и подвале.

„Сви Цетињани и гости Цетиња знају да је потпуна лаж да се улаз у манастир ограничава по основу било каквог личног својства. Сви људи добре воље су увијек добродошли у Цетињски манастир, али ред је да се у овакву светињу долази са добром намјером“, истакли су из Митрополије.

У саопштењу су напоменули да је забрањено снимање у манастиру и да је на два мјеста истакнут знак са том напоменом, а да је то јуче био перформанс групе грађана који су жељели да и Цетињски манастир буде дио тога.

„Неистина је да се икоме забрањује да уђе у манастир, било да жели да се помоли пред моштима Светог Петра или да посјети манастир као значајно историјско и културно средиште. Јуче поподне десило се то да су грађани, који су имали протест и перформанс у граду, жељели да долазак у манастир буде дио њиховог перформанса, тако што би снимали свој боравак у манастиру током вечерњег богослужења“, истиче се у саопштењу.

Из Митроплије су навели да је из оправданих и разумљивих разлога, као и на многим другим посјећеним мјестима, снимање у манастиру забрањено без претходног одобрења из Митрополије.

„Неколико особа из те групе је ушло и у цркву и нико их у томе није спријечио нити покушавао да то учини, иако су дошли пред манастир са транспарентима и са намјером која се не може тумачити другачије него као смишљена провокација. Накнадно смо сазнали да су у исто вријеме /гле, случајности!/ неки од запослених Радио-телевизије Црне Горе наводно били на новинарском радном задатку пред манастиром, те да је им је забрањено да снимају материјал за документарни филм“, наведено је из Митрополије.

У саопштењу је наведено да ни јавност, ни полицију не обавјештавају о низу инцидената – уличних и онлајн пријетњи и вријеђања, које ових дана трпи свештенство и други службеници Митрополије на Цетињу, да не би доприносили братомржњи.

„Није тешко закључити да је и овај догађај само једна коцкица мозаика с циљем стварања притиска на Митрополију због предстојећег устоличења новоизабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија и угрожавања људских и вјерских права вјерника Митрополије“, додаје се у саопштењу.

Група жена и неколико старијих мушкараца јуче је на силу покушала са уђе у Цетињски манастиру са очитом намјером да испровоцирају присутне. Они су носили транспаренте који имају циљ да провоцирају друге вјернике и са укљученим камерама.

Већи инцидент спријечила је полиција која је зауставила улазак у манастир, што се види на снимку који је на друштвене мреже уживо емитовала група Монтенгро Интернешнел Алајанс.

Остале Вијести