НОВОСТИ

Митрополија: Ђукановић узнемирава и дијели грађане

08/10/2021

Митрополија црногорско приморска саопштила је да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић злоупотребљава функцију како би узнемиравао и дијелио грађане.

 

Митрополија црногорско-приморска

 

Митрополија се огласила поводом изјаве Ђукановића да током седам мандата на позицији премијера “није служио некој вјерској заједници, није се повлачио по поду и лизао кашике, ширио пандемију, нити распоређивао своје пријатеље вјерске фанатике на одговорна мјеста у држави покушавајући да их представи као експерте”.

Из Митрополиције наглашавају да увреде са те адресе никако не доприносе стабилности и напретку државе чији је Ђукановић предсједник.

– Његови политички и идеолошки обрачуни са премијером и министрима Владе Црне Горе, ни најмање не улазе у област интересовања Цркве, али злоупотреба црквених тема у сврхе Ђукановићевог политичког правдања и напада на друге актере друштвеног живота дубоко вријеђа осјећаје великог броја грађана Црне Горе – истиче се у саопштењу.

Из Митрополије додају да би то шта мисли грађанин Мило Ђукановић о црквеним вјерским обредима требало да буде његова приватна ствар и тема ван домета пажње јавности па и саме Цркве.

– Међутим, док је тај грађанин предсједник наше државе дужни смо да се огласимо када он јавно вријеђа и понижава свештене радње које се спроводе на нашим духовним сабрањима – наводи се у саопштењу Митрополије.

У саопштењу се наглашава да је Ђукановић претходне године пао на испиту познавања црногорског Устава, када је намјеравао да уређује унутрашње устројство Српске православне цркве и њених епархија у Црној Гори.

– Како не види, да када се год дохвата црквених тема и дилема, он лично и политика коју представља, срљају у пропаст и губе повјерење народа? Функцију предсједника “свих грађана” која и постоји да персонално гарантује мир и стабилност државе, овај човјек очигледно злоупотребљава како би узнемиравао и дијелио грађане – указују из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митрополије наводе да није ни лијепо ни васпитано да Ђукановић своје политичке конкуренте ружи и дискредитује тако што указује на њихово учешће у вјерским обредима.

– Питамо се, од кога је усвојио рјечник омаловажавања црквених радњи називајући их “лизањем кашике” и “повлачењем по поду”? Такав рјечник не приличи озбиљним људима – истиче се у саопштењу.

Из Митрополије питају Ђукановића, ако нема личног поштовања према стварима које не познаје, зар у њему не постоји бар трунка пијетета према црногорској историји у којој су обреди о којима овако непристојно говори, били надахнуће генерацијама наших предака.

– Овакви недолични изрази не вријеђају само нас хришћане, него и припаднике других конфесија у Црној Гори, којима је сагињање људи пред Богом, понекад и до самога пода, ако треба и до црне земље – најсветији чин – указали су из Митрополије црногорско-приморске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести