НОВОСТИ

Михољске задушнице обиљежене на спомен-гробљу “Мали Зејтинлик”

08/10/2022

Велики број грађана посјетио је данас, поводом Михољских задушница, Војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, гдје је сахрањено скоро 1.000 српских бораца.

 

Михољске задушнице

Михољске задушнице

 

Протојереј ставрофор Мирослав Вујичић рекао је Срни да је јутрос служена света литургија за упокојене у Цркви Светих отаца Првог васељенског сабора у Ћаваринама, а након тога и парастос погинулим српским борцима.

Вито Золотић је са мајком, сестром и супругом данас је “Малом Зејтинлику” обишао гроб његовог брата Обрада, који је у тренутку погибије 1992. године у минулом рату имао 26 година.

– Долазимо увијек када смо у прилици да посјетимо братов гроб, а посебно за Задушнице јер водимо рачина да чувамо традицију иако смо одавно напустили завича – рекао је Золотић, чија породица је због ратних дешавања напустила свој завичај у Зеници и настанила се у Зворнику.

Он је навео да су се у крају из кога је дошла његова породица увијек обиљежавале Михољске задушнице и присуствовало молитви за упокојење душа њихових сродника, те да су се тако и данас на “Малом Зејтинлику” углавном окупљали људи избјегли из околине Сарајева, Зенице и других мјеста тог дијела БиХ.

Војничко спомен гробље “Мали зејтинлик” настало је у јануару 1996. године, када је након потписивања Дејтонског споразума у БиХ, почео егзодус 150.000 Срба из Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца и Илијаша и других насеља из околине Сарајева која су до тада била под контролом Војске Републике Српске.

Бјежећи из својих кућа и са имања сарајевски Срби су са собом понијели и своје мртве и њихове земне остатке сахранили на Војничком спомен-гробљу, уређеном по узору на Српско војничко гробље “Зејтинлик” у Солуну, по чему је овај јединствени спомен-комплекс назван “Мали Зејтинлик” уз благослов Српске православне цркве.

Остале Вијести