НОВОСТИ

Младићеви браниоци не могу доћи у Хаг, Механизам му именовао адвоката на пресуди

04/06/2021

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу Младићу објавиће у уторак, 8. јуна другостепену пресуду Ратку Младићу, оптуженом за ратне злочине у Босни и Хецеговини 1991-1995. године.

 

Ратко Младић

Ратко Младић

 

Овом одлуком Жалбено вијеће одлучује заправо о жалбама које су поднијели и тужилаштво Механизма и Младићеви браниоци на првостепену пресуду којом је он осуђен на доживотни затвор.

 

Жалбено вијеће може да потвди, преиначи или укине првостепену пресуду и наложи понављање суђења.

Младић ће, према информацијама Тањуга, лично присуствовати изрицању пресуде, али ће бити без својих бранилаца, адвоката Бранка Лукића и Драгана Иветића, који нису у могућности да приступе суду у Хагу, нити да изрицање пресуде испрате видео конференцијском везом.

Због изостанка бранилаца, Жалбено вијеће је одлучило да Младићу, само за ово рочиште, постави адвокатицу Пету Луизе Багот (Пета-Лоуисе Баготт) која ће према, одлуци вијећа, заступати Младићеве интересе, саопштено је данас из Механизма.

Младићеви адвокати раније су тражили да се одложи изрицање пресуде, док они не буду у могућности да обојица присуствују, али је Механизам одбио њихове захтјеве као неоправдане.

Младић је годинама био у бјекству, а ухапшен је у Србији и изричен Хагу 2008. године. Од тада је у Хашком притвору и лошег је здравственог стања.

 

Извор: Тањуг

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести