НОВОСТИ

Много политике око устоличења митрополита Јоаникија

03/09/2021

Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је да се у вези са устоличењем Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу уплело много политике и разних интереса, истичући да у Црној Гори постоји православна црква која не прави разлике међу народом.

 

Његова светост патријархПорфирије

Његова светост патријарх српски Порфирије

 

Не желим да ме то оптерећује и да силим свој ум са толиким информацијама. То ми ствара конфузију у глави. Направила се слика да ми као црква желимо нешто на силу да изведемо, па нас упозоравају као да ћемо ми изазвати неке инциденте и сукобе – рекао је патријарх Порфирије, пренио је подгорички “Дан”.

Патријарх српски је поручио да у Црној Гори постоји православна црква која не прави разлике међу народом.

„Ми треба да устоличимо митрополита и легитимно и канонски, на исти онај начин као што су била и преостала устоличења“, рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да му је потпуно јасно да људи који су острашћени не желе и не могу то да разумију.

„То је њихов недостатак, али то није њихов грех и не смемо им то уписати у грех. Нећемо успети да их преобразимо. Свако има свој крст и своје муке и свако на основу тога успоставља свој однос са Богом и са људима“, поручио је патријарх Порфирије.

Патријарху српском сутра ће у Подгорици бити приређен дочек уочи устоличење митрополита Јоаникија, 5. септембра, на Цетињу.

Из Митрополије црногорско-приморске раније је саопштено да ће устоличење митрополита Јоаникија бити обављено без раније планираног свенародног сабора испред цетињског манастира.

Сабор Српске православне цркве је на засједању одржаном 29. маја изабрао владику Јоаникија за митрополита црногорско-приморског СПЦ. Владика Јоаникије је ступио на чело Митрополије црногорско-приморске након што је то мјесто остало упражњено послије смрти митрополита Амфилохија.

Остале Вијести