НОВОСТИ

МОМЦИ ИЗ РУСИЈЕ ВЈЕРНИ ОТАЏБИНИ: Ко су „Ноћни вукови”?

10/10/2021

“Ноћни вукови” су момци из Русије који возе моторе не само због љубави према њима, већ првенствено због љубави према отаџбини, и жустро одбијају да их зову “бајкерима”. Ипак врло често их називају Путиновим бајкерима.

 

Ноћни вукови

Чињеница да их предсједник Русије Владимир Путин назива “својом браћом” додатно их разликује од свих осталих моториста на свијету. “Ноћни вукови”, заузврат, представљају гласне заговорнике његове политике.

  • Желим да кажем да једини одговор који можемо дати нашим непријатељима јесте наша солидарност, солидарност с предсједником Русије и наше јединство. Желим да кажем и да ћемо се и даље борити за слободу, за слободу од америчке демократије- поручио је 2016. Александар Залдостанов, звани „Хирург”, иначе вођа “Ноћних вукова”.

Чланови овог клуба за себе кажу да представљају велику групу патриота, истомишљеника који прије свега воле своју државу.

И док их Владимир Путин велича, западни медији их на све могуће начине дискредитују, називајући их “бандом коју дрма криза средњих година”.

„Ноћни вукови“ броје хиљаде чланова широм земаља истока. Носе гласне вјерске, али и политичке ставове. Сарађују с домаћим произвођачем мотоцикала ИМЗ-Урал, и обично возе америчке „Харли-Дејвидсоне“.

Хронологија

Ноћни вукови” основани су у мају 1989. године, и прославили су више од четврт вијека постојања.

Клуб је у почетку окупљао љубитеље рок музике и мотицикала који су осамдесетих година одржавали забрањене рок концерте у Москви. Међутим, 1989. када су званично и основани, постају “Ноћни вукови”- први званични мото-клуб у СССР.

Убрзо је услиједило и оснивање огранака у Украјини, Летонији, Немачкој, Бугарској, Румунији, Србији и Македонији.

Клуб је годинама стицао све више симпатија у Русији, нарочито због свог патриотског става и неподјељене подршке Кремљу. То, и блиске везе са Руском православном црквом донијело им је улогу у политичком животу Русије.

Уживају подршку и велике симпатије Владимира Путина, који се неколико пута појављивао као почасни гост на њиховим окупљањима, возивши са њима “Харли Дејвидсон” моторе.

У августу прошле године “Ноћни вукови” су имали својеврсан шоу у Севастопољу, када су подржали припајање Крима “мајци Русији”, а Украјину назвали “државом коју контролишу фашисти”. Приликом њихове посјете на улице кримске пријестонице изашло је 100 хиљада људи, а национална телевизија је преносила читав догађај.

Залдостанов је овим поводом у Украјини рекао: По први пут смо показали отпорност према глобалном сатанизму, растућем дивљаштву Западне Европе, према налету конзумеризма који негира сву духовност, према уништењу традиционалних вриједности, према свој тој хомосексуалној причи, и тој америчкој демократији“.

Наводно су се борили на страни проруских побуњеника на ратишту у Украјини, као и да их финансира директно Владимир Путин. Међутим, они су ове наводе западних медија демантовали.

Својим “неподјељеним патриотским ставом”, како кажу, навукли су на себе бес бројних непријатеља Русије. Тако су САД у децембру 2014. године увеле санкције против “Ноћних вукова”, уз образложење да је то “група која је учествовала у оружаном сукобу у Украјини”.

Након што су најавили “побједнички марш” 9. маја од Москве до Берлина, у част победе над фашизмом, “Ноћни вукови” су се нашли и на удару Пољске и Њемачке, које су им такође забраниле улазак у те земље. Санкцијама се придружила и Канада.

Ипак, санкције их нису спријечиле да без проблема уђу у Пољску и одају почаст жртвама у Катињској шуми.

“Ноћни вукови” 1995. године лансирају своју модну линију под називом “Wolf Wear”, и отварају продавницу одјеће, као и механичарску радњу “Wolf Engineering”. Поред тога, овај клуб организује бројне хуманитарне догађаје широм Русије још од 2001. године, наводи Глас јавности.

Чињенице о “Ноћним вуковима”

  • Ноћни вукови” обожавају бившег совјетског лидера Јосифа Стаљина.
  • Што се тиче ставова према ЛГБТ популацији, Залдостанов је у једном интервјуу изјавио да “када би се бирало друго име клуба, то би сигурно било ‘Смрт педе*има”.
  • Противе се “наметању западних виједности и америчке идеологије”.
  • Чланство у клубу је забрањено за жене.

Дио ове “одабране скупине” можете постати уколико сте:

  • Мушкарац
  • Држављанин неке од бивших совјетских држава
  • Уколико вас је постојећи члан клуба позвао да се придружите
  • Уколико сте присуствовали окупљањима “Ноћних вукова” пуне двије године
  • Уколико нисте хомосексуалац

Остале Вијести