НОВОСТИ

Навршило се 29 година од свирепог убиства Срба из Крњића

05/07/2021

У Крњићима код Сребренице данас ће бити обиљежено 29 година од свирепог убиства становника овог српског села, страдалих од руке припадника сребреничких муслиманских снага.

 

У Крњићима код Сребренице

У Крњићима код Сребренице

 

Испред Цркве Светог пророка Илије у Крњићима ће у 12.00 часова бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа погинула 24 српска цивила и војника из овог села, од којих су 17 убили припадници муслиманских снага из Сребренице 5. јула 1992. године.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да ће учесници овог скупа поново подсјетити јавност, те Тужилаштво и Суд БиХ на српска страдања у Сребреници и око ње и на злочине које су починиле муслиманске снаге над Србима.

Он је подсјетио да су те снаге из Сребренице, настављајући етничко чишћење и уништавање свега што је српско, упале 5. јула 1992. године у мирно српско село Крњиће и побиле све које су стигли. Већином су то били старији цивили.

Тог кобног 5. јула џелати су, између осталих, убили старог непокретног сеоског учитеља у пензији Васу Парачу, чије је тијело спаљено на ватри, коју су у кући наложили његови бивши ученици.

 

Неке од жртава пронађене су унакажене и у фази распадања тек 15 и више дана након убиства.

 

Преживјели мјештани Крњића причају да је тог трагичног дана, осим спаљеног учитеља Васе, убијен директор школе Раде Тримановић, старица Сока Вујић, а свештеник Бобан Лазаревић је убијен у тренутку док је обављао вјерски обред.

Као и у осталим српским селима око Сребренице, у муслиманском нападу опљачкана је сва покретна имовина, а попаљена и уништена непокретна имовина како би се уништили трагови српског постојања на овом простору.

Чланови породица настрадалих и делегације општине, Борачке и Организације породица заробљених и погинулух бораца и несталих цивила из Сребренице положиће цвијеће уз спомен-плочу коју су мјештани, уз помоћ Борачке организације и Владе Републике Српске, подигли настрадалим сродницима и комшијама у порти овдашње цркве.

Прије Крњића, муслиманске формације су у етничком чишћењу током маја и јуна исте године уништиле српска села Гниону, Гостиљ, Студенац, Виогор, Ковачице, Осредак, Чумавиће, Ораховицу, Пећишта, Бојну, Карно, више села на простору Осата, те Ратковиће, Брежане и још десетак заселака у сребреничкој те Лозницу, Загоне и још неколико села у братуначкој општини убијајући српско становништво које се није успјело склонити и побјећи.

 

Извор: Срна

Остале Вијести