НОВОСТИ

Награда Грајфу – додатна потврда разобличавања лажи о Сребреници

31/10/2021

Историчар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је њемачко признање израелском историчару Гидеону Грајфу за допринос изучавању Холокауста само још једна потврда његовог међународног значаја и реномеа, али индиректно признање рада на разобличавању лажи о сребреничком “геноциду”.

 

Гидеон Грајф

 

– Такав човјек, са таквим кредибилитетом, никада не би себе угрозио тиме што би заступао нешто што није истина. Грајф не би жртвовао оно што је деценијама радио тако што би заступао нешто што није тачно – рекао је Анђелковић.

Према његовим ријечима Грајф се бори за истину и када се ради о Холокаусту, гдје продубљује истину о том злочину, и када је ријеч о Сребреници гдје показује да то није био никакав геноцид.

– То јесте био злочин, један од низа злочина у БиХ, али не и геноцид – рекао је Анђелковић за Спутњик.

Професор бањалучког Факултета политичких наука Жељко Будимир истиче да је у БиХ све политика, коментаришући чињеницу да се Грајфу не оспорава кредибилитет када за своје заслуге у истраживању Холокауста добија орден њемачког предсједника, али се против њега води кампања, уз оцјене да је доживио “морално посрнуће” када тврди да се у Сребреници није догодио геноцид.

– Такав је и сам закон који је, мимо парламента и демократске процедуре, наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, па се у том контексту може посматрати и кампања која се води против свих људи који су истраживали и питање Сребренице – каже Будимир.

Професор геополитике Срђан Перишић оцијенио је да је вијест да ће Грајф, који је на челу Независне међународне комисије за истраживање страдања народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, добити посебно одликовање њемачког предсједника Франка Валтера Штајнмајера за допринос изучавању Холокауста, несумњив шок за поборнике “сребреничког геноцида”.

– Не треба заборавити да иста та Њемачка, која Грајфа одликује за истраживање геноцида над Јеврејима током Другог свјетског рата, чиме исказује кајање због онога што су починили Нијемци, и те како промовише да се у Сребреници догодио геноцид, а тамошње догађаје малтене ставља у исту раван са Холокаустом – истиче Перишић.

Он је додао да је интересантно да током рада Независне међународне комисије коју је основала Влада Републике Српске готово да није била примјећено да је у њој био и један њемачки адвокат Маркус Голдбах, који заступа породице Јевреја који су страдали у Холокаусту, а који су поријеклом из Њемачке.

– Та чињеница говори о томе да је та комисија била веома озбиљна, а ово одликовање немачког предсједника, које је свакако добра вијест, несумњиво говори у прилог кредибилитету Грајфа као једном од највећих стручњака за изучавање геноцида – сматра Перишић.

Десеточлана Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, на чијем је челу био Гидеон Грајф, конституисана у марту 2019. године од стране Владе Републике Српске.

Након више од двије године рада на откривању чињеница који стоје иза трагичних догађаја који су се средином деведесетих година одиграли у Сребреници, комисија је донијела закључак да злочини у Сребреници не могу бити третирани као геноцид.

Медији су јуче пренијели информацију да ће Гидеону Грајфу у новембру на посебној церемонији у Тел Авиву бити уручен орден “Крст за посебне заслуге Федералне Републике Њемачке”, као једном од најпознатијих међународних стручњака који је дао изузетан допринос истраживању Холокауста.

Остале Вијести