НОВОСТИ

Након 80 година српски патријарх у Добоју

12/08/2021

Након 80 година, српски патријарх, долази у Добој. Историјска је то посјета. Дочекаће га Добојлије на Преображење, славу града. Биће то и прва званична посјета новоизабраног патријарха Порфирија Републици Српској. Вјерни народ и добојско свештенство, тим поводом, за патријартха ће имати и посебну молбу.

 

Након 80 година српски патријарх у Добоју

Након 80 година српски патријарх у Добоју

 

“Да жртве добојског логора још нису проглашене за мученике свете цркве. Мени је жеља и намјера да управо патријарха овдје на овом светом мјесту замолим да са епископима на наредном саборском засједању прогласи све жртве добојског логора за мученике свете цркве и да им се одреди датум за празновање”, рекао је Мирко Николић, архијерејски намјесник добојски.

Поносни смо што ће патријарх у прву посјету баш нама, кажу Добојлије.

“Обавјестена сам од кола српских сестара да у Добој долази патријарх. Спремни смо ићи ћемо, велики догађај наравно”, кажу Добојлије.

Спремни су и у Градској управи. Припреме су увелико у току. Град је обезбиједио сву потребну логистичку подршку.

“Ја сам сигуран да ћемо 18 навече и 19 да ће сви грађани узети учешће да ћемо заједно дочекати његову светост и да ће то бити један велики празник за град Добој, Републику Српску”, изјавио је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Пуне руке посла имаће и добојска полиција. Кажу, осим патријарха, очекује се долазак великог броја људи. Режим саобраћаја у граду биће измијењен, а омогућени алтернативни путни правци.

“Гдје ћемо ми успоставити одређене коридоре кретање због саме трасе кретања свечане литије од старе цркве у Добоју до Градске управе гдје ће бити сама церемонија обиљежавања славе града”, каже Предраг Лазић, замјеник начелника Полицијске управе Добој.

Посљедњу званичну посјету патријарха памте тек најстарије Добојлије. Било је то давне 1938. године. Тада је око 10 хиљада вјерника дочекало патријарха Гаврила. Ништа мање не очекује се ни сада. Већ је организован долазак људи  из других општина и градова Српске, али и Србије.

Извор: АТВ

Остале Вијести