НОВОСТИ

Наметање законских рјешења стављање хипотеке геноцидности Србима

25/07/2021

Историчар Драга Мастиловић изјавио је да је циљ забрана сваког, па и научног истраживања и преиспитивања појединих ратних догађаја, да се стави хипотека геноцидности цијелом српском народу како би се нашло оправдање за амнестирање свих који су Србе уништавали током 20. вијека.

 

Историчар Драга Мастиловић

Историчар Драга Мастиловић

 

Мастиловић је појаснио у изјави Срни циљ забране преиспитивања појединих ратних догађаја није само укидање институционалног оквира Републике Српске, чиме би у догледно вријеме био дефинитивно заокружен процес затирања српске нације западно од Дрине, већ и стављање хипотеке геноцидности читавом српском народу.

Тиме би се, како је истакао, процес историјског ревизионизма довео до врхунца и тако нашло оправдање и разлог за амнестирање свих оних који су српски народ масовно уништавали током 20. вијека.

„Тако би биле релативизоване и историјске чињенице да су први концентрациони логори у Европи направљени за Србе у Првом свјетском рату, да је у Другом свјетском рату над Србима извршен стравичан геноцид и коначно да су у посљедњој деценији 20. вијека Срби брутално етнички очишћени са већег дијела својих етничких територија западно од ријеке Дрине“, прецизирао је Мастиловић.

Он сматра да би било наивно помислити да је наметање законских рјешења о негирању геноцида одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка плод његове воље и промишљања.

Према његовим ријечима, то је само дио једног веома дугог историјског процеса свођења Срба на простор и мјеру која другима одговара.

Мастиловић, који је декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, је напоменуо да је Република Српска настала као посљедица геноцида, али геноцида који је над српским народом спроведен у току Другог свјетског рата.

Њен институционални дејтонски оквир, каже, данас представља посљедњи гарант опстанка српског народа западно од ријеке Дрине.

„Управо због те чињенице, дио међународне заједнице, склон историјском ревезионизму, перманентно посљедњих деценија спроводи геноцид над истином, а Хашки трибунал нема примарни задатак да суди за ратне злочине већ да конструише за њих пожељну историју“, рекао је Мастиловић.

Пошто пресуде тог трибунала, посебно догађаји у и око Сребренице, у посљедње вријеме долазе под лупу озбиљне критичке научне опсервације, чиме се и њихова хашка интерпретација доводи у питање, Мастиловић је навео да је логично да је за креаторе читавог тог пројекта забрана било каквог критичког преиспитивања тих догађаја једини начин да истина остане запретена под наслагама исконструисане хашке историје.

извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести