НОВОСТИ

НАРОДНА СКУПШТИНА ПРОГЛАСИЛА НЕВАЖЕЋИМ ОДЛУКЕ ЗАВНОБИХ-а

21/07/2021

Народна скупштина Републике Српске је 22. јула 1993. године прогласила неважећим за српски народ све одлуке Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења БиХ /ЗАВНОБиХ/ са засједања одржаног 25. новембра 1943. године у Мркоњић Граду.

 

Народна скупштина Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске

 

Народна скупштина Републике Српске била је руковођена чињеницом да је то било комунистичко окупљање са делегатима који нису имали шири друштвени легалитет, те да су муслимани и Хрвати, сецесијом од Југославије, практично поништили сврху ЗАВНОБиХ-а.

Национални састав првог ЗАВНОБиХ-а и других сличних окупљања током Другог свјетског рата одговарао је и националном учешћу у Народноослободилачком покрету – највише је било Срба.

Највећи дио рата, муслимани и Хрвати били су у мањини у партизанима, пошто је највећи дио њихових војноспособних мушкараца био у саставу усташких јединица или “Ханџар дивизије”.

Бошњачка и хрватска политика одрекле су се Југославије и АВНОЈ-а /ЗАВНОБиХ је само био увод и припрема за АВНОЈ/ када су 1992. године гласале за отцјепљење од Југославије.

Срби су формирали ЗАВНОБиХ, на који се данас, као на своју традицију, позива политичко Сарајево. Међутим, ЗАВНОБиХ је 1943. године организован у изразито српском мјесту Мркоњић Граду.

Став Републике Српске је да ЗАВНОБиХ у Федерацији БиХ могу да обиљежавају као празник, ако то желе, али да у Српској неће бити обиљежаван као Дан државности БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести