НОВОСТИ

НАТО разорио болницу, убили пацијенте и гардисте

31/05/2021

Приликом агресије на Србију НАТО снаге нису презале ни од напада на цивилне, а оно што је и најтрагчије – ни од удара на медицинске установе. Четири пацијента у болници “Др Драгиша Мишовић” у Београду убијена су у нападу авиона НАТО пакта 20.маја 1999. године.

 

Болница "Др Драгиша Мишовић" у Београду

Болница “Др Драгиша Мишовић” у Београду

 

Са два пројектила уништена су одјељења за неурологију, за дјечије плућне болести и за гинекологију те операционе сале на неурологији, гинекологији и хирургији.

 

И ту није био крај жртвама. НАТО је у том нападу убио и седам гардиста Војске СР Југославије.

 

Та војна алијанса напала је СР Југославију без одобрења Савјета безбједности због оптужби да српске снаге безбједности наводно врше етничко чишћење косовских Албанаца.

 

Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише Споразум из Рамбујеа.

 

Касније је доказано да је наводни масакр у Рачку био намјештаљака у режији терористичке ОВК и америчких обавјештајних агенција.

 

Српски медији подсјећају на сав апсурд понашања агресора. Наиме, напад је потом у сједишту НАТО у Бриселу описан као “грешка”, уз тврдњу да је ријеч само о једној ласерски вођеној бомби која је експлодирала “око 500 метара од центра циљаног подручја”.

 

Истог дана противавионци 250. бригаде противваздушне одбране Војске Југославије – који су непуна два мјесеца раније оборили амерички “Ф-117А” – погодили су изнад Сурчина код Београда, на 5.000 метара висине, “велики циљ”, који се потом срушио у Спачванску шуму у Хрватској, објавили су касније српски медији.

 

Према том извору, пратећи радио саобраћај у ваздуху Војска Југославије је сазнала да је оборен фамозни стратешки бомбардер “Б-2А”, што су у прољеће 2000. потврдили и руски обавештајни извори.

 

Наводно је реч о првој из серије најскупљих летилица америчког ратног ваздухопловства названој “Дух Мисурија”, “стелт” (невидљиве) технологије као и “Ф-117А”, предатој у децембру 1993. године 509. бомбардерском Вингу у бази Вајтмен. “Дух Мисурија”, који је 13 дана раније разорио кинеску амбасаду у Београду, погођен је при повратку у групи с још два авиона, с којима је разорио болницу “Др Драгиша Мишовић”.

 

НАТО о томе ништа није саопштио.

Остале Вијести