НОВОСТИ

Научни скуп о српском културном наслијеђу на Косову и Метохији

01/06/2021

Српска академија наука и уметности (САНУ) организоваће данас и сутра научни скуп о српском културном наслијеђу на Косову и Метохији и његовом очувању.

 

Српска академија наука и уметности (САНУ)

Српска академија наука и уметности (САНУ)

 

Скуп ће имати три основне тематске цјелине, од којих ће прва бити сагледавање ширег контекста проблема баштине других, “то јест баштине једног народа на територији коју насељавају припадници другог народа у већини” посматрано у свјетским оквирима, па и на овим просторима.

 

У другом дијелу биће разматрано садашње стање и дугорочни ризици којима је изложено материјално и нематеријално српско културно насљеђе.

Трећи дио скупа биће посвећен покушајима да се сагледају институционалне и правно-политичке могућности за очување тог наслијеђа у будућности.

Предсједник Одбора САНУ за проучавање Косова и Метохије Драган Војводић напоменуо је јуче да се овај научни скуп непосредно надовезује на низ активности САНУ у претходних неколико година посвећених наслијеђу српског народа на Косову и Метохији, које је, истакао је, изузетно значајно и изузетно угрожено.

Војводић је подсјетио да је САНУ ове године покренула велики стратешки пројекат проучавања српског културног наслијеђа на Косову и Метохији и прикупљања грађе о њему.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести