НОВОСТИ

НАЈВЕЋА ТАЈНА НЕМАЊИЋА: Једна фреска у Дечанима је мистерија за све!

06/07/2021

Званична историја забиљежила је да је најпознатији српски средњовјековни владар, цар Душан имао само једно дијете – сина Уроша који га је наслиједио, али који није успио да сачува очеву велику државу која се убрзо послије Душанове смрти распала. Ипак, једна фреска у манастиру Високи Дечани можда крије једну другачију верзију историје – да ли је могуће да је Душан Силни имао још једно дијете?!

фреска у манастиру Високи Дечани

фреска у манастиру Високи Дечани

Душан Немањић је био највећи српски средњовјековни владар. Државу је проширио до неслућених граница, донио легендарни законик и учврстио власт на територији која је сезала на чак три мора.

Ипак, послије смрти цара Душана, његово велико царство почело је да се растаче. Цар Урош није посједовао очеву одлучност и срчаност, па није успио да сачува државу. У народу је остао упамћен као Урош Нејаки. Дуг низ српских владара из династије Немањић са њим се прекинуо.

Ипак, фреска у једном манастиру и записи једног историчара причају другачију причу! Да ли је могуће да су цар Душан и царица Јелена имали још једно дијете?

На зиду манастира Високи Дечани налази се фреска која годинама задаје муке историчарима. На њој су приказани царица Јелена, њен син – млади царевић Урош, али и још једна непозната фигура, виша (старија?) од Уроша, али свакако још млада. Непозната особа на глави једина нема вијенац, а натпис поред ње је у цјелости уништен тако да ју је немогуће идентификовати.

Ипак, чињеница да је осликана поред царице и царевића говори о њеном високом поријеклу. Други доказ је одијело украшено двоглавим орловима, симболом Немањића. Сматра се да је фреска настала прије јесени 1343. године.

Поједини историчари вјерују да је мистериозна фигура заправо принцеза – изгубљена ћерка цара Душана. Ако је постојала, звала се Теодора, исто као Душанова мајка.

Ипак, има и оних који поричу ову тврдњу.

  • Према нашој историјографији та друга фигура поред Уроша је Симеон Синиша, полубрат цара Душана. Ипак, ово не одговара ономе што је приказано на фресци. Разлика у годинама између Уроша и Симеона Синише је велика, око 12 или 13 година. Урош је рођен 1337. а Симеон Синиша 1326. Када се гледа та фреска, разлика у старости између фигура је много мања – каже Александар Тешић, књижевник и аутор серијала о Милошу Обилићу у коме се као један од ликова помиње управо Теодора, Урошева старија сестра и прво дијете цара Душана.

Тешић истиче да његова књижевна Теодора није фиктивни лик. Осим фреске, кључан доказ му представља и запис Нићифора Григора, веома угледног византијског историчара чија се дјела и записи сматрају веома квалитетним штивом за проучавање историје, а који помиње ћерку цара Душана. На све то, Григор је био савременик српског цара.

Нићифор Григор у свом дјелу „Ромејска историја“ детаљно описује епизоду покушаја удаје ћерке цара Душана за једног од синова турског султана Орхана 1351. године. Њему је упућено српско посланство са приједлогом о родбинском повезивању, а султан је, према Григору “примивши радосно ово посланство, послао и потврду уговора као и посланике да потврде брак”.

На овај начин, Душан би обезбиједио бар привремен мир са Турцима.

  • Цареву ћерку Нићифор није споменуо тек узгред! Он је описао цијели догађај и не видим зашто би га измислио. У то вријеме Душан је био у сукобу са Јованом Кантакузином, византијским регентом. Онда се Јован уплашио да ће му Душан преотети савезништво са Турцима јер је удаја значила савезништво. Тако је Кантакузин послао војску да пресретне турско посланство и побио их, чиме је овај покушај повезивања пропао – објашњава Александар Тешић.

Ипак, Тешић наводи да постоји могућност да су ови преговори настављени и да су крунисани склапањем брака између Душанове ћерке и самог султана Орхана.

Цар Душан изненада је умро 1355. а 1361. иста судбина је задесила и султана Орхана. Теодори се, негдје међу многобројним женама „куће суза“ гдје су упућиване жене и наложнице старог султана, тада губи траг.

Мистерију представља чињеница да остали историјски списи принцезу Теодору не помињу. Нићифор Григора важи за неоспорни ауторитет у научним круговима, али поједини историчари ипак оспоравају његов рад.

Интересантно, само када је у питању дио са Теодором, објавио је портал Историјски забавник.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести