НОВОСТИ

На годишњицу битке – Српска застава осванула на Кошарама

15/06/2021

На караули Кошаре поново се вијори српска тробојка!

 

На караули Кошаре поново се вијори српска тробојка

На караули Кошаре вијори се српска тробојка

 

Да јунаци епске битке никада неће бити заборављени свједочи и фотографија која је настала неколико дана након 22. годишњице окончања сукоба на Проклетијама.

 

На фотографији, која је објављена на Инстаграм страници посвећеној јунацима са Кошара, види се српска тробојка која се на рушевини карауле вијори међу многим албанским заставама које су подеране.

– Свака част нашем пратиоцу који је на караули истакао њену праву заставу – пише у објави испод фотографије. Битка на Кошарама почела је пролеће 1999. године у време НАТО бомбардовања. Водила се око истоимене карауле, између Војске Југославије (ВЈ) и бораца Ослободилачке војске Косова (ОВК). Караула се налазила на обронцима Проклетија, недалеко од Ђаковице и Дечана. Напад је почео 9. априла 1999. када су припадници ОВК, потпомогнути Војском Албаније и авијацијом НАТО, прешли државну границу у реону карауле и напали 53. гранични батаљон ВЈ. У борбама су учествовале и 125. моторизована бригада, 63. падобранска бригада, део 72. специјалне бригаде, Војна полиција, део 549. моторизоване бригаде, дијелови Приштинског и Нишког корпуса, резервисти и домаћи и страни добровољци. У борбама је погинуло 108 припадника ВЈ: 18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца. Борбе су трајале до 10. јуна 1999. године, а званично су завршене 14. јуна те године, када се ВЈ на основу Кумановског споразума, којим је и окончано тромјесечно бомбардовање тадашње СР Југославије, повукла са Кошара.

 

Коментари на друштвеним мрежама се непрестано ређају.

 

– Српска застава се опет вијори на караули. Велико поштовање за овог човека. Капа до пода – написао је један корисник.

– Бог му дао здравља и среће – написао је други корисник.

– Краљ, нема шта да скида албанске, саме падају. Наша је једна и увек ће да се вијори доле – додаје трећи корисник, јавио је „Курир“

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести