НОВОСТИ

На Градском гробљу освештана плоча са именима 79 погинулих бораца

28/06/2021

На Градском гробољу у Брестовчини код Градишке данас је освештана спомен-плоча са именима и фотографијама 79 погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата који су сахрањени на овом гробљу, те служен парастос и положени вијенци.

 

Брестовчини код Градишке

Брестовчини код Градишке

 

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су се представници градских власти, борачких удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и грађани окупили на Видовдан, славу Војске Републике Српске, да искажу поштовање према жртви коју су погинули борци дали за слободу и стварање Републике Српске.

 

Он је навео да је у претходном рату погинуло 613 бораца са подручја Градишке, али да не треба заборавити и да је у Другом свејстском рату погинуо сваки четврти становник ове локалне заједнице.

“На оваквим мјестима треба да се поклонимо свима који су страдали у борби за слободу и да будућим генерацијама укажемо на важност очувања Републике Српске, као јединог гаранта опстанка и развоја српског народа на овим просторима”, нагласио је Аџић.

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић навео је да је иницијативу за изградњу ове спомен-плоче поднијела Мјесна борачка организација Брестовчина и њен бивши предсједник Драган Пешић, који је прошле године преминуо од посљедица вируса корона.

“Раније изграђеној спомен-чесми сада је придодата спомен-плоча и овај комплекс од сада ће бити мјесто на којем ће бити служени помени за све погинуле борце који су сахрањени у Градском гробљу”, истакао је Гагић.

Вијенце на новоизграђену спомен-плочу у Брестовчини положили су представници Градске управе, Градске и Мјесне борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида и Градског одбора СНСД-а.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести