НОВОСТИ

На градском гробљу помен убијеним Србима из Загона

05/07/2021

На градском гробљу у Братунцу данас ће бити обиљежено 29 година од страдања 14 Срба у братуначком селу Загони које су 5. јула 1992. године убили припадници муслиманских јединица из сусједних села и из Сребренице.

 

На градском гробљу у Братунцу

На градском гробљу у Братунцу данас ће бити обиљежено 29 година од страдања 14 Срба

 

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца Радојка Филиповић рекла је Срни да су од 14 убијених Срба у Загонима скоро сви били цивили, а једна особа се још води као нестала.

 

Њих су 5. јула 1992. године убили припадници муслиманских оружаних снага из сусједних села и Сребренице настављајући етничко чишћење овог подручја започето у априлу те године.

Чланови породица настрадалих, комшије и пријатељи ће у 10.00 часова окадити хумке и прислужити свијеће за покој душа настрадалих на братуначком гробљу гдје су сахрањени, јер то због напада на село није било могуће обавити у мјесном гробљу, а биће положено и цвијеће код централног Спомен-крста.

За разлику од напада на остала српска села на подручју братуначке и сребреничке општине, која су муслиманске снаге нападале у раним јутарњим часовима, напад на Загоне почео је око 15.00 часова када је већина становништва била на њивама и сакупљала љетину, односно косили и купили сијено.

Упали су у село и убијали цивиле на њивама, а неке су затекли у кућама гдје су их масакрирали и поклали.

Радомир Гвозденовић је тог дана преживио упад муслиманске војске у Загоне, али су му живи ухваћени сестра Рада и сестрић Александар Милошевић, који је имао само 44 мјесеца.

Само након једног часа од посљедњег виђења Радомир није могао препознати рођену сестру Раду коју су масакрирали. Нашао ју је искасапљену изнад родне куће.

Он је испричао да су косом масакрирали непокретну старицу Милеву Димитрић, као и још неке мјештане, које су рањене стигли.

Злочинци су се иживљавали над женама којима су одсијецали дојке и убијали их са десетинама убода оштрим предметима.

За злочин почињен над Србима у Загонима још нико није одговарао, као ни за остале које су муслиманске снаге починиле у Подрињу.

Организатор обиљежавања ове годишњице страдања је Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести