НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

На својој кожи осјетио како је бити Србин

25/05/2021

Академик Матија Бећковић сматра да је нобеловац Петер Хандке на својој кожи осјетио како је Србима, те да је одлуку да буде сапатник српског народа донио да би “нам разбио страх”.

 

 

“Да нам разбије страх, потрудио се да буде демонстратор и већи Србин од многих од нас. Зна он добро како је нама, кад ни њега нису могли заобићи. А како је Србима уверио се он сам на основу сопственог искуства. Бестелесан и бешуман осетио је на својој кожи шта је Србија. Kао краљ који се облачио у рите и ишао кроз народ да чује шта ко мисли”, рекао је Бећковић за “Вечерње новости” поводом недавног напада на Хандкеа у региону након што му је уручен Орден Републике Српске и “Велика награда Иво Андрић”.

 

Бећковић је истакао да није срео спокојнијег човјека од Хандкеа и нагласио да су “опорочавања, аброви и интриге” упућене Хандкеу миљама далеко од њега и његовог живота.

 

Он је навео да Хандке није први нобеловац који је проглашен за највећег кривца, да је то прије њега био Иво Андрић, за кога је речено да је “у Босни направио више зла него све непријатељске војске”.

 

“Нису у Вишеграду случајно прво срушили Андрићев споменик. Kустурици приговарају да је правио град на мјесту злочина, а да је тражио неко место у нашој земљи где није било злочина, нашао би га једино на небу. Лако је Чомском, Пинтеру, Де Ниру, Бобу Дилану, Солжењицину, Хандкеу да буду на страни Србије, јер је њихово дело неоспорно. Проблем је са онима без дела који не смеју да ризикују”, рекао је Бећковић.

 

Он је нагласио да је додјељивање Нобелове награде Хандкеу било највећи тријумф књижевности над политиком у овом вијеку.

 

“Можемо рећи да се не зна ко је ту кога више наградио, Нобелов комитет Хандкеа или Хандке Нобелову награду која је почела да тоне у политику и заборавља лирику. Зато смо овај пут говорили искључиво о поезији”, рекао је Бећковић.

 

Он је рекао и да су напади на Хандкеа већ досадни.

 

“Што би рекао данашњи окупатор: `Фокусирајте се на позитивно`. Не фокусирајте се на попратне сплачине. Што би рекли данашњи млади људи – то је већ досадно. Према томе фокусирајмо се на позитивно. Живео Петер Хандке!”, поручио је Бећковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести