НОВОСТИ

Неопходан видљивији ангажман УНИМИК-а у заштити права Срба

31/08/2021

Предсједник и потпредсједник Српске листе Горан Ракић и Игор Симић апеловали су данас на помоћника генералног секретара за Европу, Централну Азију и Америку у Одјељењу за политичка питања УН Мирослава Јенчу да охрабри видљивије присуство и ангажовање УНМИК-а на терену, посебно у областима у којима се игноришу и нарушавају права Срба.

 

Неопходан ангажман УНИМИК-а

Неопходан ангажман УНИМИК-а

 

 

Ракић, Симић и Јенча су на састанку у Приштини размијенили мишљења о тренутној политичкој ситуацији на Косову и Метохији и важности УНМИК мисије, учесталим инцидентима у којима су жртве Срби, њихова имовина или имовина Српске православне цркве, те о расвјетљавању судбине несталих лица и одржавању предстојећих локалних избора заказаних за 17. октобар.

„Велики број нерешених инцидената усмерених против Срба је велики проблем”, истакли су Ракић и Симић и подвукли да је за српски народ улога УНМИК-а значајна првенствено због преношења истине о положају српског народа кроз периодичне извјештаје које шеф УНМИК подноси Савјету безбједности УН о стању на терену.

У саопштењу из Ракићевог кабинета се додаје да су двојица представника Српске листе пренијели да су “свјесни ограничених ресурса које УНМИК може да ангажује на терену у правцу заустављања инцидената, али само присуство и јавно дјеловање Мисије представљају фактор стабилности”.

Ракић и Симић су истакли да представници Срба у институцијама имају обавезу која им је повјерена од народа да раде на рјешавању проблема који могу да утичу на бољи квалитет живота.

Они су констатовали да дијалог мора бити основ рјешавања проблема.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести