НОВОСТИ

Непостојеће удружење путем билборда позива Србе да се изјасне као Хрвати

26/08/2021

Расте нервоза у сусрет попису становништва: преко џамбо плаката нерегистрована Хрватска удруга православних бранитеља позива Србе да се изјасне као Хрвати и припадници непризнате Хрватске православне цркве.

Спорни билборд у Ријеци

Спорни билборд у Ријеци          Фото: РТРС

С приближавањем пописа становништва, који почиње 13. септембра расту и притисци политичке деснице према грађанима српске националности.

 
Тако су се ових дана појавили џамбо плакати с натписом “Попис становништва 2021” и означеним ријечима “Хрват”, “Православац” и “Хрватска православна црква” којима тзв. Хрватска удруга православних бранитеља позива Србе да се изјасне као Хрвати и вјерници непризнате Хрватске православне цркве.
 
Вјеродостојности позива требао би ваљда придонијети и грб те непостојеће вјерске заједнице која је дјеловала у Загребу у вријеме усташке Независне Државе Хрватске, а задњих година је неуспјешно настоји обновити невелика група предвођена самозваним архиепископом Александром Радоев Ивановом из Бугарске и десетак људи међу којима је најмање православних вјерника.
 

Један од плаката постављен је у Ријеци, у Бараћевој улици на Млаци, а има их и по другим дијеловима Хрватске.

 
Извјесни Горан Мацура, који на Фејсбуку поздравља усташким поздравом “За дом спремни” и представља се као један од иницијатора оснивања Хрватске удруге православних бранитеља, написао је да је по Хрватској постављено 80 таквих плаката.
 
Иначе, Хрватска удруга православних бранитеља није регистрована у регистру непрофитних организација.
 
Извор: portalnovosti.com

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести