НОВОСТИ

Нећете вјеровати колико је римских императора родом из Сремске Митровице

25/10/2021

Да ли сте знали да се испод улица данашње Сремске Митровице крије један од најљепших римских градова са спектакуларним зградама, палатама, трговима, купатилима, хиподромом итд.?

Римски императори

 

Ово су, на примјер, рођени Митровчани, римски цареви:

 1. Трајан Деције—Gaius Messius Quintus Traianus Decius, (249-251):
  Рођен око 201. године у Мартинцима (Budalia) код Сремске Митровице. Познат као први римски цар који је убијен у бици.
 2. Хостилијан—Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus Augustus, (251):
  Рођен око 230. године у Сремској Митровици (Sirmium). Млађи син Трајана Деција који је владао само пар мјесеци зато што је умро од епидемије куге.
 3. Клаудије II Готски—Marcus Aurelius Valerius Claudius Augustus, познат и као Claudius Gothicus, (268-270):
  Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) 210. године. Такође преминуо од куге. Познат по томе што је извршио егзекуцију Светог Валентина чији празник се у англо-саксонском свијету данас слави као дан заљубљености.
 4. Квинтил—Marcus Aurelius Claudius Quintillus Augustus, (270):
  Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) око 212. године. Рођени брат Клаудија Готског и владао је неколико мјесеци пре него што је убијен 270. године.
 5. Аурелијан—Lucius Domitius Aurelianus Augustus, (270-275):
  Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) 214. године. Владао је од 270. до 275. године, познат по томе што је његова владавина окончала римску кризу 3. вијека. Изградио је зидине око града Рима. Убио га је један високи официр његове Преторијанске гарде на путу ка Малој Азији, наводи портал Историја Срба.
 6. Проб—Marcus Aurelius Probus Augustus, (276-282):
  Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) 232. године. Познат по томе што је успјешно ратовао са германским племенима. Као и Аурелијана, убила га је Преторијанска гарда у његовој родној Сремској Митровици.
 7. Максимијан—Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius Augustus, (286-305):
  Рођен у околини Сремске Митровице (Sirmium) око 250. године. Владао је заједно са Диоклецијаном и заједно са њим абдицирао. Покушао је да се врати на престо у два наврата 306. и 310. године, али га је збацио легитимни император Константин I, послије чега је Максимијан извршио самоубиство.
 8. Грацијан—Flavius Gratianus Augustus, (375-383):
  Рођен у Сремској Митровици (Sirmium) 359. године. Истакао се у ратовима на Рајни и Дунаву. У његово вријеме хришћанство је постало доминантна вјера. Под Амброзијевим утицајем, Грацијан је забранио паганске култове у Риму и наредио је да се из римског сената уклони олтар богиње Побједе.

Остале Вијести