НОВОСТИ

„НЕ СМИЈУ ТИ ВИШЕ РЕЋИ ДА СИ ХРВАТ“ Писмо Теслине сестре које потврђује да је велики научник био СРБИН

15/07/2021

Рођена сестра Николе Тесле, Марица (Тесла) Kосановић, била је учитељица и полиглота. Говорила је француски, италијански, њемачки и чешки језик. Задужила је српску културу а кажу да се Тесла са њом највише дописивао.

 

Научник Никола Телса

Научник Никола Телса

 

У једном писму из 1894. године Марица пише: „За ово неколико година од како га ти прослави, поскочило је Српство у цијени пред странијем народима, а и Хрвати морају увлачити роге у се. Свакако не смију ти рећи више да си Хрват, него свуда веле, „наш дични, наш велики земљак“.

Марица Kосановић задужила је српску културу и збирком ријечи из Лике, коју је предала Српској краљевској академији (1899-1900) за потребе израде великог Академијиног рјечника.

Рођена је 1858. године у Смиљану.

Остала је удовица у 41. години и сама је подизала дјецу. Успјела је да синовима обезбиједи високо образовање, али се трудила да и она постигне што веће образовање, што је у тој средини у то вријеме била ријеткост за жене.

Знала је око 60.000 стихова из разне свјетске књижевности. Годинама је сарађивала у листовима Србобран, Бранко и Будапестер Тагблам. У интезивном дописивању са братом Николом исказивала је изванредну сестринску љубав као и љепоту и богатство крајишког ијекавског језика, подсјећају српски медији.

#nikolatesla #teslasrbin #naucnik

Остале Вијести