НОВОСТИ

Николић: Замолити Патријарха да жртве добојског логора буду проглашене за мученике

11/08/2021

Архијерејски намјесник добојски Мирко Николић рекао је да је посјета Његове светости патријарха српског Порфирија Добоју поводом славе града – Преображења Господњег благослов за вјерујући народ, али и Божија воља да жртве добојског логора буду проглашене за мученике свете Цркве.

 

Архијерејски намјесник добојски Мирко Николић

Архијерејски намјесник добојски Мирко Николић

 

Свештеник Мирко Николић рекао је новинарима да му је жеља да на светом мјесту, Спомен-костурници страдалим Србима у добојском логору у Првом свјетском рату, замоли патријарха Порфирија да заједно са епископима на наредном Сабору прогласи све жртве добојског логора за мученике свете Цркве, да им буде одређен датум за празновање.

Према његовим ријечима, жртве добојског логора, првог организованог логора у цивилизованој Европи кроз који је у периоду 1915-1917. године прошло више од 45.000 Срба, а 12.000 лица изгубило живот, заслужиле су да због начина страдања не буду заборављене.

Николић је нагласио да је посјета патријарха Порфирија историјска и због тога што је ријеч о првој посјети Републици Српској, и то Храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју.

Он је навео да је посљедњи патријарх у званичној посјети Добоју био Гаврило Дожић 1938. године приликом освештања и троноса Храма Светих апостола Петра и Павла, а 1979. године патријарх Герман је пролазио кроз град идући од Брода за Теслић.

Николић је рекао да су у току припреме за дочек патријарха Порфирија у сриједу, 18. августа, у 18.00 часова испред Храма Светих апостола Петра и Павла у Добоју.

“Након доласка предвиђена је доксологија у Храму. У четвртак на празник Преображења Господњег, ујутро од 9.00 часова Свету архијерејску литургију служиће НЈегова светост патријарх Порфирије са више архијереја наше свете Цркве”, навео је Николић.

Послије литургије, док буде дијељена нафора и грожђе, предвиђено је да патријарх Порфирије служи парастос на Спомен-костурници страдалим Србима у добојском логору у Првом свјетском рату.

У наставку је организована литија улицама града од Храма Светих апостола Петра и Павла до објекта Градске управе гдје ће бити уприличен обред резања славског колача.

Николић очекује присуство више хиљада вјерника с обзиром на то да су из Епархије зворничко-тузланске обавијестили сва архијерејска намјесништва и црквене општине да о доласку патријарха информишу народ.

Николић је рекао да ће бити организован долазак из других градова Републике Српске и подсјетио да је према записима приликом доласка патријарха Гаврила Дожића 1938. године било око 10.000 вјерника.

Извор: Срна

Остале Вијести