НОВОСТИ

Обиљежавање дана сјећања на Јадовно

24/06/2021

У Хрватској ће данас бити обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38.000 православних Срба у комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске (НДХ) Госпић-Јадовно-Паг.

 

Дан сјећања на Јадовно 1941

Дан сјећања на Јадовно 1941

 

Обиљежавање Дана сјећања организују Српско народно вијеће (СНВ) заједно са Координацијом јеврејских општина Хрватске, Епархијом горњокарловачком Српске православне цркве и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

 

Програм почиње у 10.30 часова крај Шаранове јаме, гдје ће бити служен помен за жртве побијене на том или другим крашким локацијама Велебита.

У 11.00 часова предвиђено је полагање вијенаца поред централног споменика на Јадовну, а потом одлазак у увалу Слана (острво Паг), најављено је из СНВ-а.

Испловљавање трајекта из луке Карлобаг према ували Слана на острву Паг предвиђен је за 13.30 часова.

Након завршетка комеморативног програма на мјесту једног од најсуровијих усташких логора, обезбијеђен је повратак у луку Карлобаг.

Из СНВ-а наводе да је из Загреба обезбијеђен и превоз за новинаре, а аутобус креће у 5.45 часова са Главне аутобуске станице.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких логора намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

За само 132 дана постојања у првом ликвидационом центру НДХ Госпић-Јадовно-Паг страдало је најмање 38.000 православних Срба.

 

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести