НОВОСТИ

Обиљежавање 30 година од страдања народног хероја мајора Тепића

29/09/2021

У Комленцу код Козарске Дубице данас ће бити обиљежено 30 година од страдања народног хероја мајора Милана Тепића, који је погинуо у Бјеловару гдје је дигао у ваздух војно складиште и себе како се непријатељ не би домогао оружја и њиме убијао његове војнике.

 

Помен Милану Тепићу

Помен ће бити одржан на мјесном гробљу у Комленцу у присуству родбине, пријатеља и званичника у оквиру Дана сјећања на народног хероја Милана Тепића.

На породичну гробницу Тепића у Комленцу у Козарској Дубици вијенце ће положити представници општине Козарска Дубица, Борачке организације, пријатељи и родбина мајора Тепића.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

За тај јуначки чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја.

У част овог јунака, Република Српска установила је Орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића.

Једна улица у Козарској Дубици носи Тепићево име, а у Парку народних хероја постављена је биста са његовим ликом.

Народном хероју Тепићу постхумно је 2007. године додијељен Златни грб општине Козарска Дубица, који је уручен његовом сину Александру.

У Комленцу код Козарске Дубице, Тепићевом родном мјесту, сваке године се обиљежава дан његове херојске погибије.

Обиљежавањем сјећања на страдање мајора Тепића биће завршен овогодишњи програм обиљежавања “Септембарских дана одбране” од хрватске агресије 1995. године

Остале Вијести