НОВОСТИ

Обиљежена слава капеле у Пољавницама

21/07/2021

У капели Светог великомученика Прокопија у Пољавницама код Новог Града данас је служена литургија и уприличен славски обред поводом Светог великомученика Прокопија, а потом је служен парастос за погинуле борце Војске Републике Српске.

 

У капели Светог великомученика Прокопија

У капели Светог великомученика Прокопија

 

Вијенци су положени код спомен-плоче за 21 погинулог и три страдала припадника Војске Републике Српске, те четири цивилне жртве рата.

Свештеник Небојша Њежић у пригодној бесједи истакао је да је на данашњи дан 303. године у војном походу пострадао Свети Прокопије, велики Христов сљедбеник.

“Није случајно да ова капела управо буде посвећена овом светитељу ратнику, зато ми сви знамо да је у протеклом рату наша мјесна заједница дала је највећи број жртава-мученика, за нашу слободу”, рекао је свештеник НЈежић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Нови Град Немања Старчевић рекао је да је у минулом рату погинуло 35 бораца Војске Републике Српске из мјесне заједнице Пољавнице.

“Остајемо дужни да сваком приликом изразимо своје поштовање. У наредном периоду припремамо градњу већег споменика у оквиру цркве која се такође планира градити у Пољавницама”, истакао је Старчевић.

Спомен-плоча постављена је на капелу у Пољавницама 2016. године.

Српска православна црква прославља данас Светог великомученика Прокопија.

Извор: Срна

Остале Вијести