НОВОСТИ

Обиљежена 30. годишњица од формирања приједорских ратних јединица (ВИДЕО)

21/09/2021

У Приједору је обиљежена тридесета годишњица од формирања приједорских ратних јединица, 43. Моторизоване бригаде и 5. Козарске бригаде.

 

30. годишњица од формирања ратних јединица

Обиљежена 30. годишњица од формирања приједорских ратних јединица

 

У Цркви Рођења Пресвете Богородице на Пашинцу, служена је литургија, а код споменика “За крст часни” и Спомен-соби у касарни “Жарко Згоњанин”, положени су вијенци.

Пошту страдалим борцима, који су дали животе за темеље Републике Српске, одали су и њихови саборци, који су на њих поносни.

– На наше погинуле и наше рањене, на наше борце који су у тешкој ситуацији, али шта би, можемо само да се подсјетимо да смо учествовали у одбрани нашега града, наше Републике – каже Горан Згоњанин, борац из Одбрамбено-отаџбинског рата.

 

Прилог са РТРС-а можете погледати на ЛИНКУ

 

Приједорске јединице су показале да су широм Републике Српске учествовале у одбрани српског народа, а посебан допринос дале су у одбрани Приједора, поручио је командант неколико ратних јединица из Одбрамбено-отаџбинског рата, Борислав Бојић.

– На крају крајева оцртали смо границе западног дијела Републике Српске и показали да можемо кад је дошло до пада РСК да можемо да зауставимо више војски, и Хрватске и Хрватског вијећа одбране који су били подржани НАТО пактом. Био сам у најбољој војсци, а то је војска Републике Српске – каже Бојић.

– На том дугом ратном путу извршили смо све задатке прије свега у настанку, а онда и одбрани Републике Српске. И данас првенствено желим да се сјетим свих оних који су погинули у нашој ратној јединици – рекао је Остоја Барашин, начелник Штаба и командант Пете козарске бригаде у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ратни пут ових јединица био је посут трњем, од западне Славоније, све до одбране Приједора 30. октобра 1995. године.

– На нама је само да чувамо сјећање на погинуле борце и захваљујемо се се њима и њиховим породицама и преживјелим борцима који су створили Републику Српску и одбранили град Приједор – рекао је Далибор Павловић, градоначелник Приједора.

Кроз ове бригаде укључујући и припаднике министартсва унутрашњих послова, прошло је више од 17 хиљада бораца.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести